Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

CorelDRAW - grafika wektorowa - Dodatkowe obramowanie podczas przycinania JPG

doominus31 - 5 Luty 2018, 20:37
Temat postu: Dodatkowe obramowanie podczas przycinania JPG
Witam.

Rozcinam duży obrazek np. jpg na 3 części tak żeby zmieściły się na maszynce do druku.

Problem jest taki że tworzę prostokąt o polu roboczym drukarki.
Przycinam nim obrazek i w wyniku mam obraz ale z dodatkową białą obwódką szerokości 1px.

W załączniku plik testowy. Był oryginalnie czarny kwadrat 10x10cm zrobiłem kwadrat wektorowy w środku tego kwadratu i wyciąłem go.

Po eksporcie mam z lewej i prawej strony jaśniejsze paski o szerokości 1px.
Kiedy wydruki zostają połączone te skrajne paski łącząc się ze sobą tworzą jeden o szerokości 2px. Więc po środku wydruku mam szary pasek o szerokości 2px

Cysorz - 5 Luty 2018, 22:08

Jeżeli plik *.jpg był tworzony z anialiasingiem, to na krawędziach powstaje taki efekt. Nie przycinaj, ale użyj KADROWANIA, przy czym figura w której ma się zmieścić obrazek powinna być minimalnie mniejsza. Inna sprawa, że wcale nie trzeba dzielić ręcznie takiej bitmapy - Corel w opcjach druku ma coś takiego jak drukowanie większej strony we fragmentach - robi to szybciej i dokładniej niż człowiek. Zresztą jest tam sporo innych opcji które ułatwiają taki druk.
doominus31 - 6 Luty 2018, 08:31

Minimalnie mniejsza od finalnego obrazka?
Cyli jak chcę np kwadrat 10x10 podzielić na 10x5 to powinienem przyciąć prostokątem 10x4,9?

Chodzi o to że musiałem to podzielić na mniejsze części bo się pamięć w maszynie wysypywała.

Cysorz - 6 Luty 2018, 10:29

Tak, powinien być mniejszy - przynajmniej o ten piksel z każdej strony. Jednak polecam użyć podziału przy wysyłaniu do druku - nie musisz wysyłać bezpośrednio, możesz wydrukować do drukarki wirtualnej typu PDFCreator i z pliku możesz puszczać np. po jednej stronie. W ustawieniach drukowania strony we fragmentach można też ustawić sobie zakładki, które tak dzielą poszczególne fragmenty, że można je później przyciąć o zadane spady.