|
Corel FORUM Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych |
|
CorelDRAW - grafika wektorowa - Problem z wydrukiem
Ryszard84 - 21 Luty 2018, 19:01 Temat postu: Problem z wydrukiem Cześć
Mam problem. Na podglądzie wydruku widać wszystko a na kartce wychodzi tylko część.
Drukarka to EPSON WF7110.
Ktoś pomoże?
Cysorz - 21 Luty 2018, 19:16
Są dwie możliwości:
1. Drukarka nie potrafi drukować "od krawędzi do krawędzi" (najbardziej prawdopodobne - według mnie to tak z 95% prawdopodobieństwa);
lub
2. Drukarka potrafi tak drukować, ale w opcjach zaznaczone są marginesy standardowe (zamiast rozszerzonych - extended).
Jeżeli drukarka jednak ma możliwość druku bez marginesów a w opcjach marginesy są ustawione prawidłowo to być może sterowniki są nieaktualne.
Ryszard84 - 21 Luty 2018, 19:31
Drukuje cały obszar roboczy ale tylko wybrane przez siebie elementy.
W załącznikach zdjęcie podglądu wydruku i samego wydruku.
Wydruk w odbiciu lustrzanym. Normalny tak samo drukuje. Tylko ramke i napis "NIC"
Shame - 21 Luty 2018, 20:50
Drukujesz bezpośrednio z Corela? Jak tak, to wyeksportuj do PDF z zamianą tekstu na krzywe i wydrukuj z PDF.
PS.
Nie wiem czy robisz to w jakimś większym nakładzie albo coś, ale Mała Mi jest na tyle schematyczna, że radziłbym ją przerysować, żeby była w krzywych, niż drukować z tej średniej jakości bitmapy.
Cysorz - 21 Luty 2018, 21:09
Ryszard84 napisał/a: | Drukuje cały obszar roboczy ale tylko wybrane przez siebie elementy.
W załącznikach zdjęcie podglądu wydruku i samego wydruku.
Wydruk w odbiciu lustrzanym. Normalny tak samo drukuje. Tylko ramke i napis "NIC" |
Sprawdziłeś właściwości warstw? Pewnie importowałeś to z innego programu a tam być może były zablokowane do druku...
Shame - 21 Luty 2018, 22:17
Cysorz napisał/a: | być może były zablokowane do druku |
Jeśli zamieszczony przez autora CDR był dokładnie tym, co chciał drukować, to wszystkie obiekty znajdują się na jednej warstwie.
Mała uwaga - u mnie widnieje ParkAvenue jako font, ale w oryginale był Kaushan Script, ale nie posiadam tego fontu
Cysorz - 21 Luty 2018, 23:23
Jakoś nie zauważyłem wcześniej załącznika...
Teraz ściągnąłem, wydrukowałem do pliku na trzech wirtualnych drukarkach, wydrukowałem także fizycznie na domowej drukarce i wygląda, że wszystko jest OK. No może poza jedną rzeczą: nie mam tego fontu i podstawiłem pierwszy lepszy z brzegu. Może to w nim jest problem? Próbowałeś zamienić go na krzywe?
Chociaż patrząc na tą fotkę z ekranu drukowania w dalszym ciągu stawiałbym na to, że z drukarką jest coś nie tak. Próbowałeś może wydrukować ten plik na jakąś drukarkę wirtualną?
Ryszard84 - 2 Marzec 2018, 10:35
Wydrukowałem na innej drukarce i jest to samo.
Kolejna ciekawostka:
Jak zaznaczę obojętnie który element to go wydrukuje. Jeśli zaznaczę wszystkie to tylko napis "NIC"
??????????????
tegraf - 2 Marzec 2018, 11:15
U mnie i u Restauro drukuje się normalnie.
Uwaga: zarówno u mnie, jak i u Restauro - nie ma oryginalnego fontu. Zatem określenie "drukuje się
normalnie" dotyczy druku z zamienionym fontem.
Wniosek: być może problem w foncie. Sprawdź, jak drukuje się z zamienionymi napisami na krzywe. Załącz też na forum taki "skrzywiony" plik.
Ryszard84 - 2 Marzec 2018, 11:21
tegraf napisał/a: | "skrzywiony" plik. |
Jaki plik?
Co może mieć do tego font jeśli wszystkie elementy są tego samego rodzaju a drukuje tylko "NIC"???
Zmieniałem font i dalej to samo.
Ryszard84 - 2 Marzec 2018, 11:26
Wywaliłem "Nic" drukuje tylko "MUSZĘ !" "EWENTUALNIE" i "MOGĘ" bez Małej Mi i "NIE".
Ryszard84 - 2 Marzec 2018, 11:32
Nie rozumię dlaczego każdy z kolei element drukowany przez "drukuj zaznaczone" się drukuje, a razem tylko element "NIC"
tegraf - 2 Marzec 2018, 11:41
Powtórzę jeszcze raz - zamień wszystkie teksty na krzywe. To prosta operacja. Zaznacz każdy napis i naciśnij Ctrl+Q. Sprawdź, jak wygląda wydruk i zamieść plik na forum.
Zamieniaj w kopii pliku.
Ryszard84 - 2 Marzec 2018, 19:22
tegraf napisał/a: | zamień wszystkie teksty na krzywe |
Drukuje wszystko :) Nawet małą Mi.
Tylko dlaczego?
tegraf - 2 Marzec 2018, 20:19
Najwyraźniej problem z fontem - być może z tym konkretnym, być może z typem - zdaje się, że użyty przez Ciebie jest to tzw. Type 1, a jak można poczytać na forach - ten format pliku gdzieś tam zaczyna działać wadliwie w kolejnych aktualizacjach Windows. To znaczy - plik jest ok, bo od lat się nie zmienia, ale niektóre starsze, nieaktualizowane aplikacje w nowym środowisku mają problem z fontami zapisanymi jako typu Type 1.
|
|