Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

CorelDRAW - grafika wektorowa - Jaki corel ?

damdar - 8 Marzec 2018, 20:31
Temat postu: Jaki corel ?
Szacowne grono.

Od lat posiadam corela 9 zakupionego jako box. Niestety wersja już niedomaga potrzebom jaki i warunkom. Chce kupić corela ale takiego, który pozwoli na zapis do wersji 9 ale będzie też na tyle nowoczesny aby być z duchem czasu i widozą 10. Zastanawiam się nad X8 ale może sie mylę.
Jaka jest Wasza propozycja ?

Jeśli postawiłem posta nie w tym miejscu to proszę o wyrozumiałość :poklon

restauro - 8 Marzec 2018, 20:41

Zapis nic Ci nie da , jeśli będziesz robił projekty bardziej skomplikowane .Mniej skomplikowane zapiszesz do PDF i otworzysz w starszych programach . Najlepiej kup najnowszą wersję . Możesz kupić uaktualnienie ,jeśli masz legalny program .Zawsze to dużo taniej .
damdar - 8 Marzec 2018, 20:47

sorki pytanie dałem też na priv do Ciebie ale ok. Mam legalną wersję CD9 box kupiłem lata temu za ogromne pieniądze. Czy 9 da się aktualizować do nowszych ?
tegraf - 8 Marzec 2018, 20:47

damdar napisał/a:
le takiego, który pozwoli na zapis do wersji 9

W celu?

damdar - 8 Marzec 2018, 20:52

Niestety firma u mnie ma tylko CD9 i nie mogę liczyć na nowszą wersję a czasami przenoszę coś z domu aby sobie podłubać w chwili wolnej i puścić na drukarkę. :mrgreen:
restauro - 8 Marzec 2018, 20:53

Kolega zadał dobre pytanie. W jakim celu potrzebujesz najnowszą wersję . Może wystarczy tania, do użytku domowego?

Z tego co sie orientuję , możesz kupić uaktualnienie mając wersję box 9 .

damdar - 8 Marzec 2018, 20:56

2017 daje możliwość zapisu tylko do 11 czyli w firmie już nie otworzę na 9
tegraf - 8 Marzec 2018, 21:02

A tak z ciekawości - jaką masz wersję Windows w firmie?
damdar - 8 Marzec 2018, 21:03

Nie kumam tych wersji. Uaktualnienie 1300 zł, wersja EDU 350 zł, student 365 zł. Czym to sie różni ? może ta X8 wystarczy bo to wersja przed 2017
restauro - 8 Marzec 2018, 21:03

Zapiszesz -Publikuj jako PDF/X-1a (starsza wersja formatu pdf) . Jeśli będziesz miał skomplikowane wypełnienia i tak zapis do 9 nic ci nie da , ponieważ program zamieni je na bitmapy ,połączy . Jednym słowem namiesza.
restauro - 8 Marzec 2018, 21:12

tegraf napisał/a:
jaką masz wersję Windows w firmie?

Damdar napisał
"czyli w firmie już nie otworzę na 9"

restauro - 8 Marzec 2018, 21:14

damdar napisał/a:
Czym to sie różni ?

https://www.coreldraw.com...ftware/#compare

tegraf - 8 Marzec 2018, 21:15

Jakakolwiek kombinacja z wersją aktualną czy sprzed roku, czy pięciu - przy próbie zapisu do formatu sprzed 20 lat (Corela 9 wydano w 1999 roku!) zakończy się niepowodzeniem.

Pytałem o Windows, bo 1999 rok to czasy Windows 98.

restauro - 8 Marzec 2018, 21:16

Problemy są już przy X5 ,możliwe że nawet X6
damdar - 8 Marzec 2018, 22:12

Ok ta tabela wyjaśnia dobitnie. Teraz tylko czym różnią się poszczególne wersje 2017 oprócz ceny ?
Shame - 8 Marzec 2018, 22:36

Standard to zwykła komercyjna wersja. Jeśli weźmiesz EDU lub H&S (Home & Student) - własciwie to chyba to samo, pewnie różnią się formą prawną - te wersje mają okrojony interface i dla ciebie, jako kogoś kto pracuje na Corelu, są zupełnie nieadekwatne. Nie mają zaawansowanego eksportu do PDF, niektórych funkcji, ani możliwości korzystania z serwisu technicznego Corel, ani dalszego upgrade'u, jakbyś chciał kiedyś przejść na jeszcze nowsza wersję.

Niestety, jak chcesz mieć nowego Corela, to trzeba będzie wyłożyć, choćby na ten update.