Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

CorelDRAW - grafika wektorowa - Wyrównanie tekstu

Andrew2345 - 14 Marzec 2018, 15:36
Temat postu: Wyrównanie tekstu
Witam

Mam kłopot jak automatycznie wyrównać tekst akapitowy tak jak w załączonym przykładzie. Szukałem odpowiedzi na forum lecz nic nie udało mi się znaleźć.

Dziękuję z góry za pomoc.

restauro - 14 Marzec 2018, 15:44

Możesz wskaźnikiem zmieniać kształt ramki
Andrew2345 - 14 Marzec 2018, 15:52

Nie bardzo rozumiem. Jeśli chodzi o zmianę wielkości pola tekstowego to nic nie da. Numeracja pozostanie w dalszym ciągu tak samo nie wyrównana. Chyba że chodzi o coś innego.
Andrew2345 - 14 Marzec 2018, 15:56

Na razie niestety udało mi się tylko osiągnąć tylko tyle i le w załączniku nr 2.jpg a chciałbym uzyskać efekt jak w załączniku 1.jpg
restauro - 14 Marzec 2018, 16:10

Nie jestem w tym biegły ,nie zajmuję się składem . Na pewno ktoś obeznany się odezwie ,tymczasem może pomocne będą nasze Podstawy programu .
http://corel.wodip.opole....anie_tekstu.htm

http://corel.wodip.opole.pl/index.html

Andrew2345 - 14 Marzec 2018, 16:18

To już znam i nie znalazłem tam szukanej funkcjonalności (może nie widzę jej po prostu). Wiem że Corel Draw z tekstem nie radzi sobie zbyt dobrze i można na piechotę to zrobić. Liczę jednak, że może ktoś zna rozwiązanie problemu. Automatyczne wyrównanie bardzo ułatwiłoby pracę z tekstem. Pozwalałoby na zmiany w projekcie bez potrzeby ręcznego poprawiania tekstu. Ale dziękuję za chęci.
Cysorz - 14 Marzec 2018, 17:21

Jeżeli zrobisz ramkę tekstu akapitowego, to pojawią Ci się na górnej belce dwie "strzałeczki": górna odpowiada za pierwszy akapit, druga za resztę, która działa aż nie naciśniesz "Enter". To samo jest w każdym programie, łącznie z Wordem i pochodnymi. Jeżeli ustawisz tabulator na równi z tym dolnym wskaźnikiem (strzałeczką), będziesz miał dokładne wyrównanie pierwszego wiersza.

Inną - znacznie prostszą opcją jest po prostu automatyczne ustawienie numerowania/wypunktowania (Tekst/Znaki wypunktowania).

Andrew2345 - 14 Marzec 2018, 18:08

Dziękuję za pomoc, najprostsze sprawy okazują się najtrudniejsze do zrobienia. Nie przyszło mi do głowy, że działa to tak samo jak w wordzie i innych. Przyznaję się, że nie zauważyłem strzałek u góry.
I od razu wszystko jest prostsze.