Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

CorelDRAW - grafika wektorowa - Problem z Publikacją jako PDF

vitara1 - 18 Marzec 2018, 19:49
Temat postu: Problem z Publikacją jako PDF
Witajcie. Po ciężkiej batalii udało się postawić Corela X3 na windows 10.
Trochę tnie ale generalnie działa.
Niestety ma następujący problem.
Wybieram polecenie:
Plik/ Publikuj jako PDF.
W nazwie pliku program pamięta pierwszą wybraną publikację. Niezależnie jaki plik CDR otworze i o jakiej nazwie w publikacji PDF zawsze proponuję nazwę którą gdzieś tam wcześniej zapisywałem. ( Chciałbym by domyślnie ustawiał ją taką samą jak nazwa pliku CDR)
drugi problem jest taki, że pomimo wybranego typu pliku PDF oraz stylu do rozpowszechniania.
program zapisuje plik pod nazwą którą wcześniej ręcznie zmieniłem, ale bez rozszerzenia.
Żeby zapisał w PDF po nazwie muszę ręcznie jeszcze dopisać ".pdf"
Da się z tym coś zrobić?

restauro - 19 Marzec 2018, 19:32

Pewnie to nie to ale sprawdź czy masz włączoną opcję - Net Framework 3.0 3,5 ( Twój CorelDraw niezależnie od wszystkiego potrzebuje tych starszych wersji )
Panel sterowania - Programy i funkcje - Włącz lub wyłącz funkcje systemu windows .

vitara1 - 19 Marzec 2018, 20:57

Mam NET framework 3.5 ( odznaczone podpunkty ) zaznaczanie nic nie zmienia.
oraz
NET framework 4,7. Pozaznaczane.

restauro - 19 Marzec 2018, 21:42

Cytat:
oraz

NET framework 4,7. Pozaznaczane

Z tej wersji raczej nie korzysta.
Pomyślałem , może powrót do ustawiań fabrycznych pomoże ,chociaż to pewnie jest zapisane w rejestrze lub AppData i wówczas to nic nie zmieni.

vitara1 - 19 Marzec 2018, 22:24

Po przywróceniu ustawień niewiele się zmieniło. Tj. jak wpisze taką samą nazwę jak plik CDR wówczas nadal nie zapisuje w PDF tylko w pliku bez rozszerzenia. ( ręcznie trzeba wybrać program do otwarcia)
Za to jak podam inną nazwę niż CDR zapisuje w PDF poprawnie.
Ale nadal w publikacji pamięta pierwsza nazwę jaką dostał. pomimo iż rysunek w PDF nazywa się inaczej.
Coś chyba nie zazębia Windows 10 z corelem X3.
Przez lata na XP później na Win7 nie miałem żadnych problemów.

Cysorz - 19 Marzec 2018, 23:26

Bo to nie jest "problem" z Corelem, ale z systemem, z obsługą plików systemowych. To tak samo, jakby udało Ci się zainstalować np. Corela X8 na Windows 95 - to nie ta para po prostu...
restauro - 20 Marzec 2018, 08:32

Cytat:
Coś chyba nie zazębia Windows 10 z corelem X3.

Jest to również problem dla którego przeszedłem z X4 na X7 .
X4 niby działał , ale co rusz czymś mnie zaskakiwał .

vitara1 - 20 Marzec 2018, 09:29

Czyli nie trybi. Ech.
restauro - 20 Marzec 2018, 10:30

[quote]Czyli nie trybi[/quote
Nawet Corel zdaje sobie z tego sprawę i udostepnił mozliwość aktualizacj , prawie dla wszystkich komercyjnych wersji programu ,nawet tych bardzo starych .

Odnośnie pytania .
Może i można się pobawić .Problem z tym ,że nie ma łatwego powrotu do aktualnego stanu ,gdyby coś poszło nie tak .
Nie da się włożyć płytki i kliknąć NAPRAW :roll:

vitara1 - 20 Marzec 2018, 11:02

Ok a jak przeprowadzić tą aktualizację?
tegraf - 20 Marzec 2018, 11:05

vitara1 napisał/a:
Ok a jak przeprowadzić tą aktualizację?

Kupić nową wersję. Aktualizacja to możliwość kupna nowej wersji ze zniżką dla posiadacza dowolnej, starszej wersji programu - do tej pory było to możliwe dla posiadaczy wersji o numer, (góra dwa) niższej od aktualnie sprzedawanej.