Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

Pomóż mi wykonać rysunek - Usunięcie elementu litery z tła

wampir_wawelski - 18 Kwiecień 2018, 21:10
Temat postu: Usunięcie elementu litery z tła
Witam serdecznie.
Męczę się z pewn± rzecz± i proszę Was o pomoc.
Zał±czone logo ma literę S - biał± na zielonym tle li¶cia.
S jest super na tle li¶cia, ale gdy zmienimy tło w jaki¶ kolor inny niż biały i S wyłazi jako pełne S poza li¶cia.
Jak ... to usun±ć, aby pozostawić S niepełne tylko na li¶ciu.
Chodzi o to, że mog± być różne materiały do wydrukowania tego logo, niekoniecznie z białym tłem.

Proszę o pomoc.
PS jeżeli kto¶ ma jakie¶ propozycje co do samego wygl±du tego, chętnie proszę..
Dziękuję i pozdrawiam

Cysorz - 18 Kwiecień 2018, 21:23

Nie do końca wiem o co Ci chodzi, bo zarówno "S" jak i li¶ć mogę bez problemu wypełnić dowolnym kolorem a nawet gradientem lub deseniem.
Jest jeszcze możliwo¶ć, że eksportujesz to logo jako przezroczyst± bitmapę - wtedy mog± się dziać takie rzeczy. W takim przypadku musisz PRZYCIˇĆ li¶ć t± "esk±" a j± sam± skasować - wtedy ta wła¶nie "eska" będzie miała kolor tła.

restauro - 19 Kwiecień 2018, 07:54

Zaznacz li¶ć literę .Na górnej belce wybierz opcję Czę¶ć wspólna .

Popraw tylko górn± czę¶ć przyciętego " S " lub li¶ć . Ponieważ w li¶ciu jest wycięcie ,niezależnie od metody zostanie powielone na literze.

Problemem może być również skręcony element li¶cia.

Powinno wygl±dać tak jak w niebieskim elemencie .

wampir_wawelski - 19 Kwiecień 2018, 09:59

Dziękuję.
Chodzi o to, aby to S było tylko w tym kształcie w obrębie li¶cia.
Czyli fragment (lewy dolny róg litery S) będzie wychodził poza li¶cia i to co wyjdzie poza obszar li¶cia - chcę jako¶ usun±ć, wymazać.
Z innym tłem, wyjdzie całe S, na li¶ciu ale również poza nim i wtedy efekt wizualny będzie marny.
Wieczorem postaram się zobrazować to, logo może być? :)
Dziękuję.

restauro - 19 Kwiecień 2018, 10:54

Masz już to zrobione ,białe S jest w granicach li¶cia ,kolorowe jest pod spodem i można je usun±ć .
Cysorz - 19 Kwiecień 2018, 21:25

wampir_wawelski napisał/a:
/.../Chodzi o to, aby to S było tylko w tym kształcie w obrębie li¶cia /.../.

Próbowałe¶ tego o czym pisałem wczoraj?

wampir_wawelski - 30 Kwiecień 2018, 13:25

restauro napisał/a:
Masz już to zrobione ,białe S jest w granicach li¶cia ,kolorowe jest pod spodem i można je usun±ć .

Super, o to chodziło.
Pytanie jeszcze, czy istnieje możliwo¶ć, aby w li¶ciu był tylko kształt S? bez białego wypełnienia?
Dlaczego?
Zmieniaj±c tło, pozostaje S jako białe, natomiast reszta liter zmienia wnętrze wg koloru tła.
Chciałbym tylko mieć tak± opcję.
Z góry dziękuję.

restauro - 30 Kwiecień 2018, 14:49

Zostawisz sam kontur i likwidujesz wypełnienie.
Prawy klawisz myszy na palecie barw -wypełnienie konturu , lewy klawisz myszy wypełnienie .

Klikaj±c tymi samymi klawiszami na X w górnej czę¶ci palety zamiast koloru , likwidujesz wypełnienie b±dĽ kontur.