|
Corel FORUM Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych |
|
CorelDRAW - grafika wektorowa - krzywe Beziera
Ichigo0 - 11 Maj 2018, 14:23 Temat postu: krzywe Beziera Może mi ktoś pomóc. Jak narysować prostopadłe krzywe Beziera?
restauro - 11 Maj 2018, 14:25
Przyznam się , nie rozumiem .Prostopadłe ,równoległe rysuje się tak samo.
http://corel.wodip.opole.pl/
Narysuj odręcznie co chcesz zrobić ,będzie łatwiej doradzić .
restauro - 11 Maj 2018, 15:05
Jeśli masz kłopot z narysowaniem prostej włącz siatkę w tle.
Rysujesz tyko jeną ,nastpnie wpisujesz na górnej belce paramety dla drugiej krzywej ,
możesz również zmienić o dowolny kąt .
Ichigo0 - 11 Maj 2018, 15:08
Czyli jak za pomocą prowadnic? Jak używać pipety atrybutów bo mi nie chce kopiować konturu?
restauro - 11 Maj 2018, 15:14
Rysujesz jedna jeśli nie chcesz konturu możesz zmienić go w krzywe .
Narysowałem jeden odcinek reszta jest powielona i ustawiana na górnej belce z klawiatury.
restauro - 11 Maj 2018, 15:17
Ichigo0 napisał/a: | Czyli jak za pomocą prowadnic? |
Nie ,włączyłem siatkę i według niej narysowałem krzywą Béziera odcinek.
Ichigo0 - 11 Maj 2018, 15:17
Nie chodziło mi o to chcę skopiować kontur, ale nie mogę.
restauro - 11 Maj 2018, 15:21
Możesz również utworzyć tabele ( Tabela - Utwórz nowa tabelę ) o pożądanych parametrach ,następnie rozdzielić usunąć niepotrzebne elementy i zmienić na krzywe.
restauro - 11 Maj 2018, 15:24
Cytat: | chcę skopiować kontur, ale nie mogę. |
Zaznacz obiekt który chcesz skopiować i
Klawisz + na klawiaturze (PLUS )
Ichigo0 - 11 Maj 2018, 15:25
A jak używać pipety atrybutów do kopiowania konturu, bo mi nie wychodzi nie chce mi skopiować?
restauro - 11 Maj 2018, 15:28
Nie wiem , nie używałem tego narzędzia .
Jesli chcesz powielać wiele linii ,użyj raczej narzędzia Metamorfoza .
Narzędzie Pipeta atrybutów umożliwia wybieranie i kopiowanie właściwości obiektów, takich jak grubość linii, rozmiar i efekty, z obiektu w oknie rysunku.
restauro - 11 Maj 2018, 15:34
Dołącz szkic projektu , łatwiej będzie podpowiedzieć jakimi narzędziami wykonać , żeby najprościej uzyskać zamierzony efekt .
Ichigo0 - 11 Maj 2018, 15:48
A jak korzystać z narzędzia rybie oko bo po zastosowaniu znika mi wszystko co jest narysowane w moim kole
restauro - 11 Maj 2018, 19:16
To narzędzie wymaga trochę wprawy .
Musisz zastosować ,bądź zamrozić i zastosować .
restauro - 12 Maj 2018, 19:55
Żeby to zadziałało ( Rybie oko ) , elipsa musi być przesunięta na wierzch .
wersja 2018 CorelDraw nie ma opcji KOLEJNOŚĆ , do przesuwania warstw wyżej lub niżej .
W najnowszej wersji Opcja nazywa się UPORZĄDKOWANA .
Trurl - 13 Maj 2018, 16:39 Temat postu: Re: krzywe Beziera
Ichigo0 napisał/a: | Jak narysować prostopadłe krzywe Beziera? |
Jeśli mają być prosttopadłe, to znaczy, że obiew krzywe muszą być odcinkami linii prostej, chyba, że stosujesz rachunek różniczkowy, w co wątpię.
Jeśli zaś chcesz narysować odcinek prostopadły do danego, który jest dowolnie nachylony w stosunku do osi OX, to zrób to w najprostszy sposób: obróć z controlem dany odcinek o 90° i nie puszczając lewego klawisza myszy, wciśnij prawy, po czym puść oba. Tym samym skopiujesz pierwszy odcinek obrócony względem pierwszego o 90°. Klawisz ctrl wymusza obrót o wielokrotność 15°.
|
|