Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

CorelDRAW - grafika wektorowa - pisanie po okręgu

Rav13 - 14 Maj 2018, 12:24
Temat postu: pisanie po okręgu
witam
napisałem treść po okręgu ale chciałbym ten okręg wymazać aby był nie widoczny np dla plotera , jak to mam zrobić ?
Dziękuję

restauro - 14 Maj 2018, 13:17

Zaznacz okrąg z napisem , nstępnie -
Obiekt i wybierz -
Rozłącz - Zaznaczonych obiektów …. na warstwie 1

Rav13 - 14 Maj 2018, 14:12

restauro napisał/a:
Zaznacz okrąg z napisem , nstępnie -
Obiekt i wybierz -
Rozłącz - Zaznaczonych obiektów …. na warstwie 1

właśnie przycisk rozłącz jest nie aktywny

restauro - 14 Maj 2018, 14:43

Cytat:

Jest widoczny ?

Rozłączyłem , oprócz ostatniego
Zaznacz ostatni następnie - skrót klawiszowy CTRL + K

Zaznacz ,czyli dotknij wskaźnikiem .

Rav13 - 14 Maj 2018, 14:53

restauro napisał/a:
Cytat:

Jest widoczny ?

Rozłączyłem , oprócz ostatniego
Zaznacz ostatni następnie - skrót klawiszowy CTRL + K

Ok. Jest. Dziękuję

Shame - 14 Maj 2018, 19:06

Rav13 napisał/a:

Co prawda załatwione, ale dorzucę malutkie sprostowanie - by mieć opcję Rozłącz należy koniecznie zaznaczyć OBA obiekty - krzywą oraz przypięty do niej tekst. Gdy klikniemy PPM bezpośrednio na krzywej, to opcje tyczą się tylko niej - stąd wyszarzona opcja Rozłącz (co się zaznacza widać w Menedżerze Obiektów). Ma to sens, bo co mamy rozłączyć, jeśli zaznaczyliśmy tylko jeden obiekt?

Dlatego trzeba się upewnić, że zaznaczona jest grupa (krzywa + tekst) i wtedy wybrać z Menu > Rozmieść > Rozłącz lub użyć CTRL+K, jak wspomniał restauro.

Rav13 - 14 Maj 2018, 19:11

Shame napisał/a:
Rav13 napisał/a:

Co prawda załatwione, ale dorzucę malutkie sprostowanie - by mieć opcję Rozłącz należy koniecznie zaznaczyć OBA obiekty - krzywą oraz przypięty do niej tekst. Gdy klikniemy PPM bezpośrednio na krzywej, to opcje tyczą się tylko niej - stąd wyszarzona opcja Rozłącz (co się zaznacza widać w Menedżerze Obiektów). Ma to sens, bo co mamy rozłączyć, jeśli zaznaczyliśmy tylko jeden obiekt?

Dlatego trzeba się upewnić, że zaznaczona jest grupa (krzywa + tekst) i wtedy wybrać z Menu > Rozmieść > Rozłącz lub użyć CTRL+K, jak wspomniał restauro.

Zauwazylem dzięki. :ok