Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

CorelDRAW - grafika wektorowa - Zakończenia krzywych - nie wiem jak robić ostre zakończenia

K.C. - 24 Maj 2018, 21:26
Temat postu: Zakończenia krzywych - nie wiem jak robić ostre zakończenia
Jak w temacie - może nie znam jakiejś magicznej opcji, a może to zwyczajnie niemożliwe? ;) oczywiście jeśli zegnę je pod większym kontem zrobi się ostre zakończenie ale taki kąt mi się nie podoba ;) Dołączam foto bo istnieje duża szansa że nikt z opisu nie zrozumie o co mi chodzi :>
Shame - 24 Maj 2018, 23:01

Ano tak to jest. Do pewnego kąta zejścia, wierzchołek krzywej jest ostwy (w szpic), ale gdy kąt ten staje się zbyt wąski, żeby zachować grubość krzywej, to ekstrapolowany szpic wierzchołka były taaaaak daleko, że całość nie miałaby sensu i idiotycznie wyglądała.

Dlatego jedynym rozwiązaniem jest - po narysowaniu - zamiana konturu w obiekt (CTRL+SHIFT+Q) i przesunięcie węzłów:

Możesz również te elementy, które sprawiają ci problem (nie chcą iść w szpic) zrobić TYLKO wypełnieniem, bez konturu.

K.C. - 25 Maj 2018, 22:01

O! Dzięki za wyczerpującą odpowiedź. Miałam nadzieję, że rozwiązanie będzie hmm prostsze (magiczna ikona do zadań specjalnych ;) ) ale przy tej ilości którą
mam do zrobienia to nie problem :) Zastanowię się jeszcze czy pracować na obrysie czy wypełnieniu :) Raz jeszcze dzięki :)

Trurl - 27 Maj 2018, 08:20

Ustawianie zakończenia linii masz w narzędziu pióro, ale niewiele ono da, jeśli obrys będzie gruby.
Staraj się wszędzie, gdzie tylko można, nie stosować obrysu, albo - jeśli już musisz - niech to będzie obrys włosowy.

:-)

restauro - 27 Maj 2018, 09:52

W zasadzie powinno się rysować przy minimalnej , włosowej grubości konturu .
Dopiero w końcowym etapie , po nadaniu kształtów jeśli jest taka potrzeba , zmienić na pożądaną grubość .

lenofo - 14 Czerwiec 2018, 08:43

A gdyby tak zamienić krzywą w obiekt (np: [ctrl+shift+Q]) i wtedy nadać ostrość dodając na końcu węzeł? Chyba, ze nie zrozumiałem problemu :)
Shame - 15 Czerwiec 2018, 11:53

lenofo napisał/a:
Chyba, ze nie zrozumiałem problemu

Chyba raczej nie wczytałeś się w odpowiedzi, bo właśnie to przedstawia mój gif 5 postów wyżej ;-)

lenofo - 15 Czerwiec 2018, 12:01

Shame napisał/a:
lenofo napisał/a:
Chyba, ze nie zrozumiałem problemu

Chyba raczej nie wczytałeś się w odpowiedzi, bo właśnie to przedstawia mój gif 5 postów wyżej ;-)
Fakt :)