Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

Pomóż mi wykonać rysunek - Prośba o pomoc w wykonaniu logo i obrazka

Madol1 - 4 Czerwiec 2018, 18:44
Temat postu: Prośba o pomoc w wykonaniu logo i obrazka
Potrzebuje osoby która mnie naprowadzi jak w szybki sposób można dobrze wykonać w krzywych logo firmy http://specinstal.com.pl/

Interesuje mnie takze rodzina z jednego baneru w obrysie domku bez tła.

O tyle co z rodziną sobie poradzę to wykonanie loga wydaje się być trudne dla mnie

restauro - 4 Czerwiec 2018, 20:08

Musisz jeszcze trochę dopracować .
restauro - 5 Czerwiec 2018, 09:46

Odnośnie rodziny , skontaktuj się z twórcą strony.
restauro - 10 Czerwiec 2018, 09:02

Warto w wolnych chwilach poćwiczyć różne przenikania i przezroczystości .
lenofo - 14 Czerwiec 2018, 09:16

Filmu nie nagram, bo CorelDraw mam aktualnie tylko w pracy :)
Kopiujesz to logo i importujesz do Corela. Tekst: Arial, pogrubiony. piszesz nazwę i dopasowujesz ją (wielkość liter) do tego co masz w zimportowanym logo. kształt tego zakrętasa: pomarańczowa elipsa* (możesz użyć pipety w celu uzyskania tego samego odcienia). Rozciągasz we wszystkie strony, aż będzie idealnie dopasowana. Kolejny krok: robisz drugą elipsę i dopasowujesz do "dziury" w tej pomarańczowej. Przycinasz. Teraz tylko robisz to "rozjaśnienie". Proponuję użyć soczewki (obiekt o kształcie tego rozjaśnienia). Jeśli nie radzisz sobie ze soczewką, to zrób 3 elipsę, dopasuj do tego rozjaśnienia, wypełnienie białe, przytnij żeby miała kształt odpowiadający rozjaśnieniu i ustaw przezroczystość (tradycyjnie, dobierz takie parametry, żeby było podobnie jak w oryginale). Zupełnie biały "bumerang" po prostu zrób (np. z jeszcze jednej elipsy ;) ) i po sprawie.
Aha, na napisie jest "wypełnienie tonalne", czyli tzw. "gradient". Typu "radialne". Pobaw się kolorami aż uzyskasz najbardziej zbliżony efekt i tyle.

Na koniec zaznaczasz logo (oczywiście już bez importowanej na początku bitmapy) i eksportujesz do takiego formatu jaki sobie zażyczyli. Jeśli nie podali, to wybierz .png z przezroczystym tłem.

* Wszystkie te elipsy są bez konturów. Zanikanie na końcu tego kształtu możesz łatwo uzyskać gradientem lub przezroczystością.

Mam nadzieję, że pomogłem :)