|
Corel FORUM Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych |
|
CorelDRAW - grafika wektorowa - Format zaproszeń
Trurl - 2 Lipiec 2018, 21:55 Temat postu: Format zaproszeń Przypomnijcie mi, proszę, jakie są wymiary typowych zaproszeń ślubnych. - Proszono mnie o projekt zaproszenia na ślub w formie pdf, żeby można to było dać do firmy drukującej zaproszenia i zamówić tam cały nakład. Myślę o zaproszeniu czterostronicowym z bigiem przez środek dłuższego boku.
Niewykluczone, że będę robił zaproszenia indywidualnie dla każdego z gości; w sumie - powiedzmy - 100 sztuk, chciałbym więc trzymać się typowego formatu.
Cysorz - 3 Lipiec 2018, 00:03
Koperta DL to 220×110 mm, więc zaproszenie powinno być (po złożeniu) mniejsze o około 5 mm, żeby do takiej koperty wchodziło bezproblemowo. W drukarniach offsetowych standardem jest 210×99 mm, na cyfrze można pokusić się o 105×215 mm. Jeżeli falcowanie jest po dłuższym boku, to zaproszenie będzie droższe o około 50% (dwa użytki na arkuszu zamiast trzech jak przy składaniu po krótszym boku).
Trurl - 3 Lipiec 2018, 08:59
Dziękuję.
|
|