| |
Corel FORUM Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych |
 |
CorelDRAW - grafika wektorowa - CMYK255
Qualdi - 20 Luty 2008, 02:16 Temat postu: CMYK255 Witam
Czy ktoś moze mi wyjaśnić co to jest za kolor CMYK255 i jak się tego pozbyć? Corel12.
kreart - 20 Luty 2008, 09:25
memory-> find -> siara
i wszystko jasne...
Qualdi - 20 Luty 2008, 10:34
można trochę dokładniej?
JarekDRAW - 20 Luty 2008, 11:24
| Qualdi napisał/a: | | można trochę dokładniej? |
Właśnie może trochę dokładniej opiszesz problem!!!
Qualdi - 20 Luty 2008, 11:38
otóż przygotowałem plik do druku (1 bitmapa, czcionki w krzywych, 1 wypełnienie tonalne - wszystko cmyk), sprawdzam w zakładce plik -> informacja o dokumencie, wypełnienia: i tu znajduje się pozycja pt. CMYK, CMYK255. Po wypuszczeniu pdf'a jest info, że nie wszystkie obiekty są w przestrzeni CMYK, jednak po zaimportowaniu/otwarciu tegoż pdf'a nie wszystkie obiekty jednak są w cmyku nie widzę żadnego CMYK255???
s-p-i-n - 20 Luty 2008, 17:19
Do tej pory nikt niewie dlaczego niektóre kolory zapisuja sie w CMYK255. Z tego co mi wiadomo, to w druku nic się nie stanie z kolorami, a pozbyć sie mozna poprzez zapis pliku do starszej wersji Corela np. 7
Qualdi - 20 Luty 2008, 21:11
niestety u mnie to nie działa..., a faktem jest że wysyłałem już wcześniej takie pliki do drukarni i w jednej nie zwracają na to uwagi, a w innej to przeszkadza (chociaż efekt końcowy jest ok)
s-p-i-n - 20 Luty 2008, 21:17
Widocznie sie nie znaja i sie obawiaja efektu koncowego :)
aniko - 17 Maj 2011, 10:59
Temat stary, ale może komuś się przyda. Generalnie z tego co zauważyłam CMYK255 pojawia się gdy na obiekt wektorowy nałoży się kolor pobrany pipetą z mapy bitowej. Żeby się go pozbyć - po pierwsze trzeba pamiętać gdzie się takich kolorów używało (przynajmniej ja nie znalazłam jeszcze sposobu na ich identyfikację z automatu - no chyba że drogą eliminacji :) ). Potem zaznaczamy obiekt i klikając ikonkę wypełnienia (na samym dole okna, po prawej) jeszcze raz wklepujemy składowe kolorów w cmyku - te same (!!) i ok. W większości przypadków pomaga.
Czasem trzeba jeszcze zastosować taki trick, że najpierw kliknąć mu jakikolwiek inny kolor z CMYK-owych, a potem dopiero wklepać ten który nas interesuje (w ten sposób Corel "przestawia" się z kolorów CMYK 255 na zwykłego CMYK-a).
tegraf - 17 Maj 2011, 11:46
Może to zadziała:
Narzędzia > Zarządzanie kolorami > klik w monitor > Pokaż kolory modelu CMYK w procentach.
Pozdrawiam
|
|