Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

CorelDRAW - grafika wektorowa - Proba konwersji pliku AI na CDR

Jablam - 9 Sierpień 2018, 11:40
Temat postu: Proba konwersji pliku AI na CDR
Dostalem plik w formacie AI, probuje importowac go do Corela, niestety po drodze zdarzaja sie błedy..
Kolor ktory powinien być niebieskim, zmienia się na sraczkowaty, a kolor na najwiekszym obrysie nagle staje sie składowym RGB, juz bez nazwy itd. Nawet jesli otworzę go w Illustratorze, grzie pokazuje się wszystko poprawnie, to po eksporcie do EPS i ponownym otwarciu w Corelu pokazuje dokladnie te same przeklamania i błędy.
Załaczam plik w AI.. czy ktoś mółby mi pomoc tak go przekonwertować aby dokladnie to samo lacznie z kolorami pokazało mi się w Corelu ? (mam x5)

Bardzo dziekuję

restauro - 9 Sierpień 2018, 12:01

X5

pdf zapisany w programie Scribus

Jablam - 9 Sierpień 2018, 12:04

restauro napisał/a:
X5

No wlasnie jest tak samo... wyswietla mi sie "sraczkowaty" kolor w miescu gdzie powinien być niebieski

restauro - 9 Sierpień 2018, 12:09

Otwarty w Scribusie i zapisany w PDF ma niebieski kolor .
Jablam - 9 Sierpień 2018, 12:42

Tylko ja muszę ten szablon nalozyc na grafike , którą mam w Corelu i stamtąd wygenerować plik PDF... chyba ze jakas inna metoda?
Jablam - 9 Sierpień 2018, 12:43

Poza tym, w pliku AI kazdy obrys ma swoje oznaczenie (scięcie, tekst , margines.. to niestety też muszę zachować. W tym PDF po prostu sprowadziło się to do Cmyka
restauro - 9 Sierpień 2018, 13:16

W Scribusie można otworzyć dodatkowo plik tekstowy

Chciałem otworzyć w moim starym Ilustratorze ( 10 ) ale sie resetuje.

Trurl - 9 Sierpień 2018, 18:00

Jablam, otworzyłem Twój plik w Illustratorze i zapisałem go jako pdf i jako eps. Wszystkie trzy pliki zaimportowałem do Corela X5. Kolory poszczególnych kółek są we wszystkich zaimportowanych plikach identyczne, ale z nieznanej mi palety Artios CiIcie.
A czy nie możesz po prostu narysować tych kółek w Corelu, zamiast biedzić się z importem? :-)

restauro - 9 Sierpień 2018, 18:16

Trurl napisał/a:
nieznanej mi palety Artios CiIcie

ArtiosCAD to oprogramowanie do projektowania opakowań .
Mozliwe że plik pochodzi z tego programu i stąd całe zamieszanie