|
Corel FORUM Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych |
|
CorelDRAW - grafika wektorowa - Nazwy miesięcy w datach
Trurl - 12 Wrzesień 2018, 22:54 Temat postu: Nazwy miesięcy w datach Jak łatwo stwierdzić, na Forum daty zawierają błąd gramatyczny - nazwy miesięcy występują w mianowniku, a powinny w dopełniaczu. Napis "12 wrzesień" mówi o tym, że tych wrześni jest co najmniej 12, a nam chodzi właśnie o ten dwunasty. Chodzi jednak przecież o dwunasty dzień września, a ponieważ wiadomo, że w dacie chodzi o dzień, więc słowa "dzień" nie wypowiadamy, ani nie zapisujemy i dlatego nazwa miesiąca powinna być w dopełniaczu, czyli tak: "12 września".
Cysorz - 12 Wrzesień 2018, 23:07
Od lat z tym walczę ;) Zdziwiłbyś się z jakimi instytucjami...
Trurl - 13 Wrzesień 2018, 08:32
Czy to oznacza, że administratorzy Forum nie mogą tego zmienić? Jeśli tak, to kto się upiera przy zachowaniu tago oczywistego błędu gramatycznego i dlaczego?
restauro - 13 Wrzesień 2018, 10:09
[quote="Trurl"]Czy to oznacza, że administratorzy Forum nie mogą tego zmienić?[/quote
W tej wersji raczej nie .Można wybrać jeden z formatów domyślnych .
Trurl - 13 Wrzesień 2018, 13:20
Cytat: | Można wybrać jeden z formatów domyślnych. |
Nie można, bo to nie ja piszę, tylko na Forum jest błąd gramatyczny.
restauro - 13 Wrzesień 2018, 13:36
Tak też to zrozumiałem i dlatego dodałem zrzut z możliwymi opcjami .Niestety nie ma tam dostępnej prawidłowej formy .
Trurl - 13 Wrzesień 2018, 20:38
Ale wersja 13 Wrz 2018 jest bez błędu gramatycznego. Za to jest pewien - niegroźny zresztą - błąd ortograficzny, bo skrót nazwy miesiąca powinien być pisany małymi literami, a więc tak: 13 wrz 2018.
:)
restauro - 14 Wrzesień 2018, 09:02
Niestety ,nie mamy na to wpływu jak Przemo przetłumaczył
|
|