Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

CorelDRAW - grafika wektorowa - Scalenie czcionki

BartekNML - 16 Październik 2018, 08:04
Temat postu: Scalenie czcionki
Witam, jak pozbyć się efektu nachodzenia na siebie liter po eksporcie do winplot,
na załączniku screen z winplot z nie pożądanym efektem

a oczekuję takiego efektu

robię go okrężną drogą, czyli rozdzielam całość, odejmuję od literki "brzuszki", a następnie scalam całość co przy dłuższym tekście jest dość kłopotliwe.

Używam corela X6

Trurl - 16 Październik 2018, 08:16

Hmm... Nie widzę żadnej różnicy między tymi obrazkami. Może coś pomyliłeś?
BartekNML - 16 Październik 2018, 08:19

dobrze dodałem obrazki, na górnym końce literek wchodzą na kolejną, dobrze widać np. jak Z nachodzi na E
restauro - 16 Październik 2018, 09:20

Dołącz ten plik . Zazwyczaj trzeba zaznaczyć i spawać .

Podobny problem .
http://corel.wodip.opole....ighlight=#73759

BartekNML - 16 Październik 2018, 09:50

ojciec chrzestny jest tylko przerobiony z tekstu na krzywe i tak go corel zostawia, lekki misz masz jest na projekcie ale sprzątam dopiero jak skończę

a opisane w temacie który podałeś to sposób jakim teraz robię tak na prawdę, tylko że nie można tego spawać od razu bo znikają mi środki,

restauro - 16 Październik 2018, 10:03

Dodajesz sobie tylko niepotrzebnie pracy .
Piszesz tekst zaznaczasz i CTRL + K (rozłączasz tekst) nakładasz poszczególne litery na siebie według potrzeb ,zaznaczasz i spawasz .

Jeśli prędzej zamienisz na krzywe i później spawasz , musisz dodatkowo w podglądzie szkieletowym (lepsza widoczność ) wycinać brzuszki czy inne elementy ażuru.
Gdyby był problem z wycięciem pojedynczego elementu , trzeba odwrócić podścieżki elementu.

BartekNML - 16 Październik 2018, 10:07

o to mi chodziło, dziękuję
restauro - 16 Październik 2018, 10:10

Jak widzisz wcześniejsze spawanie , to dużo dodatkowej i czasem nieprzewidzianej pracy .
BartekNML - 16 Październik 2018, 10:20

nie wiedziałem że można czcionkę rozdzielić na poszczególne litery, o te ctrl + K tak naprawdę chodziło,