|
Corel FORUM Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych |
|
CorelDRAW - grafika wektorowa - Scalenie czcionki
BartekNML - 16 Październik 2018, 08:04 Temat postu: Scalenie czcionki Witam, jak pozbyć się efektu nachodzenia na siebie liter po eksporcie do winplot,
na załączniku screen z winplot z nie pożądanym efektem
a oczekuję takiego efektu
robię go okrężną drogą, czyli rozdzielam całość, odejmuję od literki "brzuszki", a następnie scalam całość co przy dłuższym tekście jest dość kłopotliwe.
Używam corela X6
Trurl - 16 Październik 2018, 08:16
Hmm... Nie widzę żadnej różnicy między tymi obrazkami. Może coś pomyliłeś?
BartekNML - 16 Październik 2018, 08:19
dobrze dodałem obrazki, na górnym końce literek wchodzą na kolejną, dobrze widać np. jak Z nachodzi na E
restauro - 16 Październik 2018, 09:20
Dołącz ten plik . Zazwyczaj trzeba zaznaczyć i spawać .
Podobny problem .
http://corel.wodip.opole....ighlight=#73759
BartekNML - 16 Październik 2018, 09:50
ojciec chrzestny jest tylko przerobiony z tekstu na krzywe i tak go corel zostawia, lekki misz masz jest na projekcie ale sprzątam dopiero jak skończę
a opisane w temacie który podałeś to sposób jakim teraz robię tak na prawdę, tylko że nie można tego spawać od razu bo znikają mi środki,
restauro - 16 Październik 2018, 10:03
Dodajesz sobie tylko niepotrzebnie pracy .
Piszesz tekst zaznaczasz i CTRL + K (rozłączasz tekst) nakładasz poszczególne litery na siebie według potrzeb ,zaznaczasz i spawasz .
Jeśli prędzej zamienisz na krzywe i później spawasz , musisz dodatkowo w podglądzie szkieletowym (lepsza widoczność ) wycinać brzuszki czy inne elementy ażuru.
Gdyby był problem z wycięciem pojedynczego elementu , trzeba odwrócić podścieżki elementu.
BartekNML - 16 Październik 2018, 10:07
o to mi chodziło, dziękuję
restauro - 16 Październik 2018, 10:10
Jak widzisz wcześniejsze spawanie , to dużo dodatkowej i czasem nieprzewidzianej pracy .
BartekNML - 16 Październik 2018, 10:20
nie wiedziałem że można czcionkę rozdzielić na poszczególne litery, o te ctrl + K tak naprawdę chodziło,
|
|