|
Corel FORUM Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych |
|
CorelDRAW - grafika wektorowa - Pomocy - znaki drogowe -
Skyner77 - 10 Listopad 2018, 15:58 Temat postu: Pomocy - znaki drogowe - Witam, dostałem pracę na lekcji informatyki w programie.
Muszę wykonać znak drogowy: Znak A-25 Spadające odłamki skalne, w tym programie.
Mam problem związny z dokładnym trójkątem (jako figurą w programie), czyli wstawieniu/zrobieniu go, szukałem, ale nie znalazłem nic konkretneko, jeżeli nie ma, to proszę o radę jak dobrze taki wykonać, oraz zaokrąglić z wierzchołków ostrych na zaokrąglone i w jakiś sposób dodać objekty, które przypominałyby te ze znaku.
Cysorz - 10 Listopad 2018, 16:39
Wielokąty można (bo to nie jedyny sposób) wybrać tutaj:
Zaokrąglanie to okno dokowane, które można sobie wyciągnąć z menu Okna -> Okna dokowane:
Grubość obwódki robisz sobie grubością konturu, który albo zostawiasz z zaznaczoną opcją "Skaluj z obiektem" albo zamieniasz na figurę, przekształcając ją komendą Ctrl+Shft+Q.
Resztę rysujesz narzędziem "Rysunek odręczny" - nic prostszego chyba nie można zrobić (oprócz trasowania, jeżeli nie potrzebujesz wysokiej jakości rysunku)...
|
|