|
Corel FORUM Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych |
 |
CorelDRAW - grafika wektorowa - Jak stworzyć przeplatajace się elementy?
croock - 25 Luty 2008, 23:02 Temat postu: Jak stworzyć przeplatajace się elementy? jak w corelu x4 zrobić elementy które sie przeplatają? Tzn. mając dwie kreski (fale, jakkolwiek to nazwiemy) zrobic tak jakby cos w rodzaju warkoczyka?
Bo nie umiem zrobić tak, żeby kawalki tych elementów raz były na górze, a raz pod spodem. A może po prostu sie tak nie da i wszystko trzeba by składać z poszczególnych kawałków?
Proszę o ewentualne podanie miejsca potrzebnej mi opcji.
Dziękuję.
miro88 - 26 Luty 2008, 00:24
Element na górze: Shift + PgUp lub Ctrl + PgUp
Element na dole: Shift + PgDown lub Ctrl + PgDown
Popróbuj, na pewno otrzymasz to o co Ci chodziło...
roland - 26 Luty 2008, 08:48
Musicz przyciąć ten fragment który ma się schować pod spodem. Może nie dokłądnie to o co Ci chodziło, ale zerknij:
http://corel.wodip.opole....nie1/index.html
croock - 26 Luty 2008, 22:19
ctrl/shift + pg up/down znałem, nie o to mi chodzi, juz bardziej ten drugi sposób z przycięciem, czyli jednym słowem nie ma mozliwości wybrania konkretnych części jednego i drugiego obiektu żeby na siebie nachodziły, trzeba pociąć (te sprawy)
ale dzięki za odpowiedź, bo teraz chociaż dam se już spokój z szukaniem takiej opcji hyhy
roland - 27 Luty 2008, 07:51
croock napisał/a: | czyli jednym słowem nie ma mozliwości wybrania konkretnych części jednego i drugiego obiektu żeby na siebie nachodziły, trzeba pociąć (te sprawy)
ale dzięki za odpowiedź, bo teraz chociaż dam se już spokój z szukaniem takiej opcji hyhy |
Każdy obiekt musi być położony nad innym lub pod innym obiektem. Nie ma możliwości aby częściowo był pod, a częściowo nad. Ja cięcie robię w ten sposób: tworzę kopię "górnego" obiektu przy pomocy szarego klawisza "+". Gumką kasuję te fragmenty które nie mają przyciąć obiektu dolnego. Kopią przycinam dolny obiekt. Kopię usuwam i ewentualnie pgórny obiekt daję na dół.
HORNET - 27 Luty 2008, 11:25
A może chodzi o przeźroczystość? Brzeg obiektu jest przeźroczysta i jeżeli jest nad drugim obiektem to tak jakby się przeplatały.
roland - 27 Luty 2008, 14:41
HORNET napisał/a: | A może chodzi o przeźroczystość? |
Nie wszystko da się załatwić przezroczystością. Ja myślę, że chodzi tu właśnie o przycinanie. Np.: flaga olimpijska, satturn, itp:
|
|