Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

CorelDRAW - grafika wektorowa - Dziwny problem z fontami.

Cysorz - 9 Grudzień 2018, 22:06
Temat postu: Dziwny problem z fontami.
Może zacznę od początku. Dostałem do edycji pdf-a w wersji PL i musiałem zrobić z niego wersję EN, bo autor już nie pracuje w firmie i nie ma możliwości przesłania oryginalnego pliku (InDesign). Fonty w pdf-ie zamienione były na krzywe, po zaimportowaniu dokumentu do Draw wkleiłem po prostu nowe teksty, które dostałem w Wordzie. Dokument u mnie jest OK, można go otwierać, dowolnie edytować, zapisywać itp. Po prostu idealny plik.

Wysłałem go (plik *.cdr) klientowi, który sam chciał wprowadzić ostateczne poprawki - i tutaj mały problem. Cały dokument zrobiony jest fontem Myriad, jemu na komputerze proponuje podstawienie innego. Ma zamontowany cały pakiet Myriad-a, mimo tego nie może zastąpić oryginalnego fontu. Wysłałem mu cały swój pakiet z fontami (*.otf, ona ma taki sam). Nic to nie dało - nie pomaga ani otwarcie fontu w oknie (bez instalacji) jak i przeinstalowanie istniejącego. Dodam, że wcześniej zapisywałem też plik jako "Zbierz do prac drukarskich" - wszystko się zapisuje oprócz samych fontów! Nic nie daje też próba zapisu do innej wersji - każdorazowo zapisany katalog fizycznie nie ma fontów. Przy zapisie do pdf-a z osadzeniem fontów nie ma problemu, font teoretycznie w pliku jest, ale każda próba importu do Corela fontów nie widzi.

Oczywiście zmiany mogę zrobić u siebie, plik wynikowy jest jak najbardziej poprawny ale po prostu intryguje mnie sam fakt, że nic z tym nie mogę zrobić. Ma ktoś jakiś pomysł jak to obejść?