|
Corel FORUM Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych |
|
CorelDRAW - grafika wektorowa - Zmiana programu do edycji zdjęć Corel X5
mcj - 18 Styczeń 2019, 15:14 Temat postu: Zmiana programu do edycji zdjęć Corel X5 Dzień dobry,
jako świeży użytkownik forum wypada się przywitać :)
Cześć jestem Maciej, z Corelem mam już paroletni romans choć nie
czuje się abym znał wszystkie sztuczki, fiku miku i inne :)
Z jedną rzeczą od razu piszę- nie mogłem znaleźć na forum albo źle szukałem.
Panowie i Panie mam problem z edycją zdjęć z poziomu Corel Draw X5. Otwiera mi się nie ta wersja Photo Painta. Ale po kolei.
Zainstalowałem na drugim koncie (na tej samej jednostce) Corel X8, przechodząc na pierwsze konto i chcąc edytować zdjęcie w Corelu X5 uruchamia mi się Photo Paint X8.
Kiedyś podobny problem miałem w Corel 12, wtedy edycja zdjęć otwierała się w Windows-owym PAINT-cie :) - teraz już nie pamiętam jak naprawiłem ten błąd.
Liczę na Waszą pomoc!
Pozdrawiam
Shame - 19 Styczeń 2019, 16:17
Powitać, powitać.
Spróbuj zmienić w Windowsie asocjację plików CPT i innych rozszerzeń od PP (w stylu Otwórz za pomocą).
mcj - 23 Styczeń 2019, 22:00
Shame
dzięki za pomoc, niestety przypisanie nie pomogło - jak zmieniłem program na X5 to po restarcie dalej nie było efektu :(
Ale droga była słuszna, szedłem dalej w stronę skojarzenia plików, aż znalazłem:
https://community.coreldraw.com/talk/coreldraw_graphics_suite_x4/f/coreldraw-graphics-suite-x4/13937/change-default-bitmap-editor
Wsadziłem płytę i naprawiłem teraz wszystko gra!
Pozdrawiam
|
|