Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

CorelDRAW - grafika wektorowa - Przygotowanie do druku!raster

mrpain1 - 27 Luty 2008, 14:45
Temat postu: Przygotowanie do druku!raster
Witam mam taki maly problem bbylem wycenic wydruk papieru firmowego.. i jest duza roznica miedzy 3 a 4 kolorami.. dlatego chcialbym to ustawic na 3.. problem polega na tym ze powiedziano mi ze gradient ktory mam w projekcie powinien byc rastrowy.. a za nic nie wiem jak to zrobic dorzucam projekt, ktory ma isc do druku w wersji pogladowej i prosze o pomoc..z gory dziekuje

http://img30.picoodle.com...tem_a8806a8.jpg

jagna - 28 Luty 2008, 00:14

Moim zdaniem mógłbyś to wydrukować w dwóch kolorach. Ten szary jest na tyle ciemny, że powinien być czytelny.
Co do rastrowego "gradientu" - to przecież on jest rastrem. Wszysto zależy od tego jaką liniaturę wybierzesz do rozbarwienia....

Jeśli zrobisz próbne rozbarwienie przy liniaturze, powiedzmy 80lpi, to po powiększeniu zobaczysz jak to będzie wyglądało....

kreart - 28 Luty 2008, 11:47

zgadzam się z jagną - tu nie ma potrzeby aż trzech kolorów - może być sam szary i pomarańczowy
dolne napisy wcale nie stracą jak nie będą czarne - jedynie zyskają - papier będzie dużo "lżejszy"

co do dolnego znaku
podejrzewam że drukarni chodzi o to że nie może wydrukować inaczej niż w cmyku (4 kolory) ponieważ tak przygotowałeś pracę.
Aby zapobiec temu należy ją zrobić dwoma kolorami pantone - szarym (może być któryś z cool gray - musisz sobie dobrać) i pomarańczowym (np 158, 166) kiedy całość pracy będzie tylko w dwóch kolorach - rastrowanie o którym mówią nie jest do niczego potrzebne

mrpain1 - 2 Marzec 2008, 19:41

dzieki! juz wiem o co chodzi przygotowalem to do druku wszystko w pantone.. powinno byc ok.. jeszcze raz dziekuje