Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

Pomóż mi wykonać rysunek - ubranie manekina

beyond13 - 5 Luty 2019, 20:51
Temat postu: ubranie manekina
Cześć,
mam manekina w różnych dziwnych pozach i muszę go ubrać w corelu. Jak mam to zrobić?
Manekina mam z wyciętym tłem i tak samo packshoty ubrać.

Proszę o pomoc jak dostosować ubranie do manekina?

Z góry dziękuję!

restauro - 5 Luty 2019, 20:56

Dołącz plik .
beyond13 - 5 Luty 2019, 20:57

tak wygląd manekin
restauro - 5 Luty 2019, 20:59

Pierwszy plik nieczytelny .

To ma być w CorelDraw czy w PP ?

Czy masz wersję również bez tła ?

Jesli nie , trzeba będzie usunąć tło .

beyond13 - 5 Luty 2019, 21:03

restauro napisał/a:
Pierwszy plik nieczytelny .

To ma być w CorelDraw czy w PP ?

To ma być w corel draw, wysyłam inne ubranie. Ale ogólnie w takiej formie je mam.

restauro - 5 Luty 2019, 21:08

Postaram się w miarę szybko usunąć tło krzywymi beziera .

Jaką masz wersję Corel Draw ?

beyond13 - 5 Luty 2019, 21:10

restauro napisał/a:
Postaram się w miarę szybko usunąć tło krzywymi beziera .

Tło już usunąłem z manekina i z ubrania, ale teraz się zastanawiam jak to ubranie dopasować do manekina, żeby wyglądało tak jakby ten manekin był ubrany.

restauro - 5 Luty 2019, 21:23

Szkoda że nie dołączyłeś z wyciętym tłem. Najprościej zwektoryzuj koszulkę opcją trasowanie lub obrysuj krzywymi i dopasuj kształty do manekina narzędziem Kształt ( F10 ) .

Dopasowuj w widoku szkieletowym ,widać wówczas kontury .

beyond13 - 5 Luty 2019, 21:32

restauro napisał/a:
Szkoda że nie dołączyłeś z wyciętym tłem. Najprościej zwektoryzuj koszulkę opcją trasowanie lub obrysuj krzywymi i dopasuj kształty do manekina narzędziem Kształt ( F10 ) .

Dopasowuj w widoku szkieletowym ,widać wówczas kontury .

a jak mam dopasować kształt tej koszulki do manekina? rozumiem, że po wybraniu F10 klikam na manekina i co dalej?

jak mam np podnieść rękaw na tą rękę, którą ma do góry?

Dorzucam co mam aktualnie na ekranie

restauro - 5 Luty 2019, 21:39

Jest jeszcze jeden sposób .Możesz narysować na obrysie manekina podobną formę jaką ma koszulka ,nie musi być dokładna , (Czarna linia )Zaznaczać narzędziem wskaźnik obrys i narysowany element .

Na górnej belce wybierz opcję Część wspólna .

Będziesz miał wówczas dokładnie dopasowaną koszulkę po formie manekina
(czerwona linia ) .

restauro - 5 Luty 2019, 21:43

Jest już późno , muszę wracać do domu , odłóżmy do jutra ten problem .
Cysorz - 5 Luty 2019, 22:24

Można to spróbować zrobić w Draw, ale będzie to wymagało masę dłubaniny i zachodu. Lepiej to zrobić w programie do obróbki bitowej - czyli np. PhotoPaint. W tym przypadku nie potrafię doradzić bo używam PS - jest to tam w miarę łatwe, trzeba się tylko trochę pobawić transformacją. Cały czas zakładam, że posługujesz się bitmapą a nie wersją wektorową.
Jednak nie rób sobie zbyt wiele nadziei - w jednym i drugim przypadku to "ubranie" będzie wyglądało trochę sztucznie - do takich operacji służą programy modelujące w 3D.

restauro - 6 Luty 2019, 09:27

Beyond13 napisał że potrzebuje rozwiązania problemu w programie CorelDraw , więc postarajmy się znaleźć optymalny sposób dla tego programu .

Ostatnie rozwiązanie będzie w miarę najprostsze . Mając dopasowaną koszulkę opcją Cześć wspólna wystarczy narzędziem Kształt poprzesuwać lub usunąć niektóre węzły .

Zostają ewentualne napisy lub wzory ,które można dopasować jako osobną warstwę narzędziem Obwiednia .

Cysorz - 6 Luty 2019, 23:50

Bardzo chętnie zobaczę rezultat. Chyba można to zrobić w Draw, ale wymaga to sporo dłubaniny - przypuszczam, że na "wypełnieniu siatkowym", ale sam nie podjąłbym się takiego zadania ;)
restauro - 8 Luty 2019, 14:18

Beyond13 chyba niezbyt chętny jest do zaspokojenia naszej ciekawości .
Z opisów wnioskuję że chodzi raczej o projekty ,które będą eksponowane na różnych manekinach . Jeśli tak , to mamy wszystkie elementy wektorowe i efekt końcowy nie będzie trudny do uzyskania dla projektanta , skoro ja modowy laik , wprawdzie bez detali robiłem to kilka minut .

restauro - 11 Luty 2019, 14:24

Corelowe ubranko , mniej płaskie .
restauro - 10 Marzec 2019, 09:16

lub

happy