|
Corel FORUM Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych |
|
CorelDRAW - grafika wektorowa - X5 nie działa poprawnie przyciaganie do punktów,środka...
doominus31 - 22 Luty 2019, 13:34 Temat postu: X5 nie działa poprawnie przyciaganie do punktów,środka... Witam.
Przestało mi to funkcjonować dzisiaj. Najpierw myślałem że się gdzieś opcje zmieniły.
Zrobiłem reset F8 bo łączenie krzywych też od kilku dni kulawo działało.
Importuje pliki z różnych formatów i krzywe są w kawałkach. Ale tworzą całe obiekty początki i końce poszczególnych krzywych są w tym samym miejscu. Więc ta funkcja bez problemu powinna działać...
Co do problemów z przyciąganiem, reset ustawień nowy plik tworzę 2 koła przyciąganie działa. Otwieram plik na którym pracowałem i przyciąganie nie działa.
Po dokładniejszym sprawdzeniu działa ale muszę chwycić obiekt za środek i dokładnie wycelować w środek kolejnego obiektu żeby go przyciągało. Wygląda jakby gdzieś w opcjach był jeszcze zapisany zakres odległości do przyciągania.
doominus31 - 22 Luty 2019, 13:50
>>>>>>>>>>><<<<<<<<<<
Doszedłem do tego że problem nie jest z Corelem ale z warstwą.
Stworzyłem obiekt na innej warstwie i przyciąganie działa. Wchodzę na problematyczną warstwę i przyciąganie nie działa a w zasadzie trzeba mega dokładnie przyciągać żeby załapało. Nawet krawędzi nie łapie. Tworze dwa kwadraty i przyciąganie nie działa.
Po wyciągnięciu obiektów z problematycznej warstwy i przeniesieniu na inną. Przyciąganie dla niech zaczęło działać.
Czy są w X5 ustawienia przyciągania dla konkretnej warstwy. W menadżerze obiektów nie widzę żadnej nietypowej ikony ani opcji.
restauro - 23 Luty 2019, 09:11
Może dołacz ten problematycny plik .
|
|