Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

CorelDRAW - grafika wektorowa - Przekształć w Krzywe > Błąd w Corel 12

Kangur - 27 Luty 2008, 20:21
Temat postu: Przekształć w Krzywe > Błąd w Corel 12
Cześć,

Mam taki problem, używam Corel 12 i kiedy probuje przekształcić jeden duży obiekt w krzywe, program zawiesza się.

Grafika jest wektorowa, ma rozmiary około 800 X 900mm składa się z 250 obiektów na jednej warstwie - standardowe czcionki, bez cudowania, wszystko składa się z kilku łuków i prostokątów - oprócz tej operacji Corel działa 100%.

Czy ktoś jeszcze miał podobny problem?

Pozdrawiam,

Maciek

ozo - 1 Marzec 2008, 07:10

Jak widać nikt nie miał takiego problemu.
Moja rada podziel obiekt na kilka części jak się Corel nie powiesi to znaczy ze to wina twojego kompa(może za mało ram-u, mój znajomy jak obrabiał duże obrazki w corelu to zostawial kompa na kilka - kilkanaście godzin pracujacego po zmianie procka ,płyty i dokupieniu dużej ilości ram problem mu się skończył)

JarekDRAW - 1 Marzec 2008, 11:47

Witam, utwórz dodatkowe warstwy. Sprawdź w opcjach na ile masz ustawioną pamięć z automatu jest 25%, podnieś do 65% . Poziomy cofania zmniejsz do 3, o ile są ustawione na większą ilość .

Pozdrawiam

Kangur - 3 Marzec 2008, 10:31

ok, dzięki za info.

Problem rozwiązany - okazało się że jeden z obiektów był przezroczysty - po usunięciu tej właściwości, przekształcenie w krzywe działa bez zarzutów.

Pozdrawiam,

K.