|
Corel FORUM Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych |
|
CorelDRAW - grafika wektorowa - Równomierne rozmieszczenie tekstu po okręgu
Łobuzińska - 20 Marzec 2019, 17:48 Temat postu: Równomierne rozmieszczenie tekstu po okręgu Cześć i czołem
Czy ktoś z szanownych Państwa orientuje się czy istnieje w Corelu narzędzie, które pozwoli w szybki sposób osiągnąć efekt identycznych odstępów na okręgu między kilkoma tekstami? (w miejscach czerwonych strzałek).
Do tej pory wstawiałam spacje w puste przestrzenie, ale jest to bardzo żmudny proces (zwłaszcza, że potrzebuję umieścić tekst nr1 pod tekstem nr1 itd.)
Dla ułatwienia zrozumienia problemu umieszczam zdjęcie. Chodzi mi o efekt, który jest na zewnętrznej linii. Robiąc projekt zawsze startuję od tego co znajduje się na linii wewnętrznej.
Będę wdzięczna za każdą podpowiedź
restauro - 20 Marzec 2019, 18:54
Witamy na forum .
Piszesz tekst z odstępami ,następnie na górnej belce wybierasz - Tekst - Dopasuj tekst do ścieżki . Najprawdopodobniej nie uda sie dopasować idealnie tekstu do okręgu ,można go rozciągnąć na okręgu narzędziem Kształt ciągnąc tekst za strzałkę .
|
|