Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

Hyde Park - Coś poza grafiką?

rebound - 24 Maj 2019, 09:11
Temat postu: Coś poza grafiką?
Ja się ostatnio zainteresowałem robotyką i ogólnie rzecz biorąc maszynami. Wyczucia estetyki nie mam i jakoś nie potrafię sobie wyrobić, może z konstruowaniem różnych urządzonek pójdzie mi lepiej... Ogarniam podstawy Arduino, zaczynam się rozglądać za modułami i https://diolut.pl/moduly-glowne-arduino-c-449_450.html wygląda ok może kiedyś coś tego mojego kombinowania będzie.

BTW LEGO Technic "kiedyś to kurła było" :ok

Shame - 24 Maj 2019, 21:27

rebound napisał/a:
BTW LEGO Technic "kiedyś to kurła było"

Pamiętam jak dziś, jako dzieciak napalałem się na ten moduł sterujący do Technicsa. Pudełko z paroma przyciskami, przełącznikami i czym tam jeszcze. U nas wtedy to było nie do dostania praktycznie. Można było ślinić się jedynie na katalog :mrgreen: Ale nawet ówczesne produkcje nieelektryczne były rewelacyjne. Niektóre były pneumatyczne, większość była mechaniczna, ale i tak pomyślane przednio. Szkoda, że to tak cholernie drogie...

restauro - 25 Maj 2019, 07:18

Teraz możesz sobie odbić i nadrobić zaległości .
Shame - 25 Maj 2019, 09:22

Dzietam ;-) Całe moje LEGO, wliczając Technicsa, dostał rzecz jasna mój syn. A LEGO jako takie zrobiło się jeszcze droższe niż kiedyś. Poza tym mam inne hobby, które również wymagają nakładów. Reasumując, musiałbym zacząć od zera, a to byłoby za drogie.

Wracając jednak do pierwotnego postu rebound, co zamierzasz programować? Jakieś niewielkie roboty? Czy zaaplikować Arduino do LEGO? ;-)

Artur Miernik - 7 Lipiec 2019, 00:40

To ja od siebie dodam, że przyjemnie jest kupić sobie wieżę stereo. Tak, taka starą, segmentową, z kolumnami. Wiem, teraz całą wieżę mamy w urządzeniach grubości dwóch palców… ale, przyjemnie jest sobie odtwarzać kasety, dyski i winyle.