Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

CorelDRAW - grafika wektorowa - obiekt zamkniety z kilku odcinkow

albat - 1 Marzec 2008, 17:40
Temat postu: obiekt zamkniety z kilku odcinkow
istnieje potrzeba narysowania figury z kilku odcinkow. Jednak jak to wszystko scalic, zeby mozna bylo ustawic odpowiednie wypelnienie tego obiektu??

dodam, ze corel draw 12, a odcinki te rysowane sa oddzielnie.. obiekt udalo mi sie zamknac (jest w postaci jednej calosci), ale w momencie kiedy chce ustawic kolor wypelnienia krawedzie przybieraja ten kolor

pozdro

JarekDRAW - 1 Marzec 2008, 17:59

Witam, wygląda mi na to że krzywe zostały zamienione w obiekt.Którym guzikiem myszy zadajesz kolor???

Pozdrawiam

albat - 1 Marzec 2008, 18:08

przez właściwości nie przez kliknięcia (object properties) -> fill. I właśnie mimo, że zmieniam to wypełnienie, zmienia mi sie kolor konturu.

PS> Użyłem funkcji Arrange>shaping>weld (scalenie / spawanie) oraz convert outline to object

JarekDRAW - 1 Marzec 2008, 19:14

Wrzuć ten plik na forum. Spakuj do WinRar, tak będzie najszybciej rozwiązać Twój problem...

Pozdrawiam

bociek666 - 1 Marzec 2008, 21:27

Po co zamieniałeś kontur w obiekt? Według mnie to jest przyczyną niemożności wypełnienia.
albat - 1 Marzec 2008, 21:35

no wywnioskowałem ze skoro mam kilka odcinków niezwiązanych ze sobą.. to trzeba je jakoś związać.. problem jednak jak się okazało był w niedomkniętym profilu.. ale niestety nie dało sie tego skorygować.. musiałem narysować od nowa ...
jagna - 2 Marzec 2008, 02:58

jeśli kolor jaki zadajesz wypełniał tylko kontur to rozwiązaniem byłoby "rozkombinować" obiekt (Alt+L). Powstaną wtedy dwa osobne obiekty, z których jeden na pewno da się wypełnić:)