Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

CorelDRAW - grafika wektorowa - ustawienia x3, 11 na win2000, XP

ekolam - 7 Marzec 2008, 21:19
Temat postu: ustawienia x3, 11 na win2000, XP
po instalacji dodatkowych aplikacji na paskach pionowych i poziomych corel x3 czy 11 potwornie zwolnił. Otwieranie pustej strony trwa ok 1 min; Ctrl+c i Ctrl+v to ok. 1,5 min. i to nie z wielkimi plikami do kopiowania i wstawiania.
Małe czy duże pliki otwierają się ze znacznym opóźnieniem. To jezd potwornie irytujące.
Corel x3 mam tak samo ustawiony jak 9 na win 98. Na 98 jezd wszystko ok. Czcionek na XP zainstalowanych mam ok. 300, na 98 nawet ponad 1000.
Komputer duoCore 2Gb RAM, dobra karta graficzna.
Po przeinstalowaniu Corela i pracy na czystym systemie, bez ustawień - już nic nie można zrobić. Muli się nadal.
Aplikacje wstawiam po otworzeniu opcji z paska narzędzi ...
Było u mnie kilku wyżeraczy od corela. Niestety spuchli. Porozkładali ręce a ja z problemem zostałem.
Może rodzaj zainstalowanych czcionek ma znaczenie? Mam O, A, TT, T1... Wcześniej miałem ok. 2000 czcionek. Twierdzono, że to podstawowa przyczyna. Zmniejszyłem ich do ok. 300 jak już pisałem i nic. Ciągle to samo.
Może jezd ograniczona ilość wstawiania aplikacji, albo trzeba tworzyć nowe???
Albo w ogóle nie możną je instalować na paskach narzędziowych?
Pliki z CD otwierają się błyskawicznie. Te same z dysku mulą się.
Używam F-secure. Wszystkie programy legalne.

kreart - 10 Marzec 2008, 10:52

wywal F-secure - to jakaś porażka jest - 20 komputerów poblokował całkowicie
zainstaluj nod32 - w ogóle nie muli a ma dwa silniki
zmień obszar pamięci z 25 procent na 85 procent

ekolam - 10 Marzec 2008, 15:43

kreart napisał/a:
wywal F-secure - to jakaś porażka jest - 20 komputerów poblokował całkowicie
zainstaluj nod32 - w ogóle nie muli a ma dwa silniki
zmień obszar pamięci z 25 procent na 85 procent

Dzięki ale...

niestety nic nie pomaga...
na 98 (AMD 512 RAM) cdr9 chodzi bez zarzutu. a na 2000 i xp muli się
x3 kupiłem, bo myślałem że na DUOCORE będzie śmigać...
a doprowadza mnie do białej gorączki
wcześniej przez ponad rok używałem nod32. Było tak samo.

hr

MarekArts - 10 Marzec 2008, 17:02

Proponował bym zainteresować jakie programy działają w tle Windy??
oraz samym nowym kompem i jego ustawianiami??? - to jest porażka dopiero...

U mnie z początku pierniczyła wszystko karta graficzna - ona dawała takiego czadu że normalnie wszystko siadało. Wymieniłam grafikę na jakiegoś parcha z fajansa i wszystko zaczęło chodzić aż miło.

ekolam - 10 Marzec 2008, 18:16

MarekArts napisał/a:

U mnie z początku pierniczyła wszystko karta graficzna - ona dawała takiego czadu że normalnie wszystko siadało. Wymieniłam grafikę na jakiegoś parcha z fajansa i wszystko zaczęło chodzić aż miło.

OK!

przekaże to mojemu informatykowi. Choć wiem, że wszystko dobierał i sam sprawdzał aby wiedzieć, że sprzęt razem chodzi. Karta GF 500 albo 600. Powinna wystarczyć...

hr

ekolam - 10 Marzec 2008, 18:23

MarekArts napisał/a:

praktycznie na tym komputerze nic nie mam: skaner, Open Office, TC, i FreeCall, Suitcase,
i właśnie mnie to martwi. Skaner i OO używane od czasu do czasu. I to może ważne pracuje w sieci.

hr

bociek666 - 10 Marzec 2008, 19:17

Miałem kiedyś podobny problem. Jeśli masz zainstalowane 2 wersje corela, a na to wszystko milion czcionek to to jest właśnie ten problem. Zdecyduj się na którąś wersję, odinstaluj zbędną, przeczyść rejestr i powinno być ok.
MarekArts - 10 Marzec 2008, 19:48

Z tymi informatykai to właśnie jest różnie - ja już przetestowałem ponad setkę kilku może było na poziomie. Każdy jest mądry jak złożyć to do kupy jednak w obecnych czasach nie wszystko co najlepsze i najnowsze pasuje do siebie.

Mógł bym tu książkę opisać jakie przygody miałem z nowymi komputerami miesiącami z nimi walczyłem wiąchy takie dostawały że głowa boli jednak zawsze staram się stosować zasadę "wyłaczyć/odinstalować wszystko i włączać/instalować po kolei.... wtedy wychodzą różne krzaczki...

Przykładowo: Alt+c (znana nam litera "ć" dupa blada nic nie ruszy trzeba sobie poprzestawiać soft sterujący kartą graficzną Ati bo ona ma właśnie taki skrót klawiszowy do menu grafiki.... Takich jajec są miliony, każda firma robi po swojemu i ma wszystkich w D...

Kolejna sprawa to właściwie dobrane podzespoły to połowa sukcesu następnie ustawienie tego wszystkiego pod kątem programów i ich wydajności, również czasem kolejność instalacji tych posranych programów ma duże znaczenie.

Corel ma dużo różnych funkcji pracujących w tle oraz tych które uruchamiają się podczas otwierania, zapisywanie do katalogów temp itp. to wszystko można ominąc wyłaczyć lub odpowiednio sprecyzować pod kątem różnych prac. Ja od 20 lat pracuję na Corelu i zawsze pirwsząrzeczą jaką robiłem to ustawiałem go do działania.

Czcinki jednak nie zawsze spowalniają pracę jednak są czasem błedne czcionki ze złymi stronami kodowymi lub o uszkodzonym pliku i tu czasem może program dłużej się zastanawiać. Są też czcionki o bardzo drobnej grafice one doś długo reagują na polecenia. Obecnie pracuję nad 2-3GB plikami i to musi mi chodzić jak brzytwa, bo inaczej komp ląduje w szybie wystawowej...

ekolam - 10 Marzec 2008, 21:33

MarekArts napisał/a:
Z tymi informatykai to właśnie jest różnie - ja już przetestowałem ponad setkę kilku może było na poziomie. Każdy jest mądry jak złożyć to do kupy jednak w obecnych czasach nie wszystko co najlepsze i najnowsze pasuje do siebie.

Mógł bym tu książkę opisać jakie przygody miałem z nowymi komputerami miesiącami z nimi walczyłem wiąchy takie dostawały że głowa boli jednak zawsze staram się stosować zasadę "wyłaczyć/odinstalować wszystko i włączać/instalować po kolei.... wtedy wychodzą różne krzaczki...

Przykładowo: Alt+c (znana nam litera "ć" dupa blada nic nie ruszy trzeba sobie poprzestawiać soft sterujący kartą graficzną Ati bo ona ma właśnie taki skrót klawiszowy do menu grafiki.... Takich jajec są miliony, każda firma robi po swojemu i ma wszystkich w D...

Kolejna sprawa to właściwie dobrane podzespoły to połowa sukcesu następnie ustawienie tego wszystkiego pod kątem programów i ich wydajności, również czasem kolejność instalacji tych posranych programów ma duże znaczenie.

Corel ma dużo różnych funkcji pracujących w tle oraz tych które uruchamiają się podczas otwierania, zapisywanie do katalogów temp itp. to wszystko można ominąc wyłaczyć lub odpowiednio sprecyzować pod kątem różnych prac. Ja od 20 lat pracuję na Corelu i zawsze pirwsząrzeczą jaką robiłem to ustawiałem go do działania.

Czcinki jednak nie zawsze spowalniają pracę jednak są czasem błedne czcionki ze złymi stronami kodowymi lub o uszkodzonym pliku i tu czasem może program dłużej się zastanawiać. Są też czcionki o bardzo drobnej grafice one doś długo reagują na polecenia. Obecnie pracuję nad 2-3GB plikami i to musi mi chodzić jak brzytwa, bo inaczej komp ląduje w szybie wystawowej...

pracuję na polskim corelu. Może w tym jezd problem. Mam znajomych którzy mają prawie takie same czcionki - im cdr fruwa... pracują jednak na GB... wcześniej mniałem 9 i 11 teraz tylko x3. Ponieważ 11 wywalała się często pracowałem tylko na 9. 11 słuzyła tylko do otwierania plików tym bardziej, że podmieniała czcionki ze starszych wersji. to samo zresztą robi x3.

MarekArts - 11 Marzec 2008, 01:10

Mam X3PL i śmiga - może to dlatego że wszystkie stare fonty zamieniłem sobie na OTF.
Jak dla mnie to wina samego kompa lub ustawień. Z fontami już dawno było o tym że w przeciągu kilku wszystko będzie na otf jest to unifikacja standardów.

ekolam - 11 Marzec 2008, 09:11

MarekArts napisał/a:
Mam X3PL i śmiga - może to dlatego że wszystkie stare fonty zamieniłem sobie na OTF.
Jak dla mnie to wina samego kompa lub ustawień. Z fontami już dawno było o tym że w przeciągu kilku wszystko będzie na otf jest to unifikacja standardów.

spróbuję.
Zastanawia mnie jednak taki fakt. Sam Corel ładuje się dość szybko. Pusta strona otwiera się niestety ok 30 s do 1 min i chyba konsekwencją tego są opóźnione operacje np. wytnij - wklej nawet bardzo małych obiektów. Nie mówiąc o otwieraniu się plików i to niezależnie jak wielkich...
To tylko moje dywagacje...

hr

DooSHeK - 11 Marzec 2008, 23:02

ekolam napisał/a:
po instalacji dodatkowych aplikacji na paskach pionowych i poziomych corel x3 czy 11 potwornie zwolnił

Sam sobie odpowiedziałeś zadając pytanie. W tym szukałbym przyczyny.

ekolam - 13 Marzec 2008, 07:46

DooSHeK napisał/a:
ekolam napisał/a:
po instalacji dodatkowych aplikacji na paskach pionowych i poziomych corel x3 czy 11 potwornie zwolnił

W tym cały sęk.
Po odinstalowaniu aplikacji już nic się nie zmienia. Nadal się muli.
W końcu aplikacje nie są importowane z jakiegoś innego programu tylko są to integracyjne elementy corela. Gdyby nie można było ich instalowoać na paskach, to po co onae miałyby być. Może jezd jakiś specjalny kod albo sposób ich montowania. Jedne na pionowym a innne na poziomym???
Dlaczego te same ustawienia na win98 nie mają wpływu na pracę programu a na 2000 czy xp tak? Może tu jezd jakiś konflikt.... Na takich ustawienia pracuję od ponad 6 lat. Problem pojawił się na 2000 a teraz na xp. Myślałem, że dot. to wyższych wersji niż 9. Nie !!! Dotyczy wszystkich na 2000, nt, xp...
Może trzeba przejść na 98??? Tylko czy x3 pójdzie?

ekolam - 13 Marzec 2008, 16:23

DooSHeK napisał/a:
ekolam napisał/a:

Zauważyłem jeszcze jedno... mnożą mi się style!!!! Skąd one się biorą? Jak je zablokować? Albo usuwać?
Jak ustawię czcionkę i jej wielkość, to niestety program nie chce tego ustawienia zapamiętać i po ponownym odpaleniu mam Arial 24 pkt??? Zapamiętuję z shiftem...Może to klucz do mulenia?

hr

moskit - 18 Marzec 2008, 14:32

A inne programy chodzą dobrze? Może to nie wina Corela ale np. twardego dysku.
DooSHeK - 18 Marzec 2008, 17:16

ekolam napisał/a:
DooSHeK napisał/a:
ekolam napisał/a:

Zauważyłem jeszcze jedno... mnożą mi się style!!!! Skąd one się biorą? Jak je zablokować? Albo usuwać?
Jak ustawię czcionkę i jej wielkość, to niestety program nie chce tego ustawienia zapamiętać i po ponownym odpaleniu mam Arial 24 pkt??? Zapamiętuję z shiftem...Może to klucz do mulenia?

hr

Okno/Okna dokowane/Style grafiki i tekstu lub CTRL+F5

klikasz prawym i Usuń lub klawisz Del

ekolam - 18 Marzec 2008, 17:24

moskit napisał/a:
A inne programy chodzą dobrze? Może to nie wina Corela ale np. twardego dysku.

Twardziela dodatkowo sprawdzę.
Nie sądzę jednak, że to może być to. Poprzedni komputer, którego pozbyłem się był też na xp. Był sprawdzany na stanowiskach testowych: dysk, płyta, pamięć, procesor. Wszystko było ok. Tylko corel nie chciał śmigać. Dlatego podejrzewam, że to mogą robić aplikacje dodatkowe na paskach pod xp czy 2000. Dziwne o tyle, że takie ustawienia corela na 98 znakomicie ułatwiają pracę (przynajmniej mi) a nie wpływa to na szybkość. Czy odświeżanie strony.
I tu i tu stosuję prosty test a właściwie dwa: otwieranie pustej strony oraz ctrl+x - ctrl+v. Różnica jezd kolosalna... na korzyść 98.
Niestety x3 na 98 nie pójdzie...

hr

ekolam - 18 Marzec 2008, 17:28

DooSHeK napisał/a:
ekolam napisał/a:
DooSHeK napisał/a:
ekolam napisał/a:

hr

Okno/Okna dokowane/Style grafiki i tekstu lub CTRL+F5

klikasz prawym i Usuń lub klawisz Del

to nic nie pomaga. Już wcześniej próbowałem. Style znikają tylko do czasu odpalenia na nowo programu i.... wracają! A usuwanie ich to przynajmniej godzina.

hr