Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

CorelDRAW - grafika wektorowa - Szablony pudełek

Jolie102003 - 11 Marzec 2008, 12:09
Temat postu: Szablony pudełek
Witajcie,
potrzebuje szablon pudełka formatu trochę większy od A5. Czy macie może jakieś namiary gdzie coś podobnego mozna zrobic, znaleźć albo moze jakieś specjalne programy :?: .

Pozdrawiam

Asdef - 11 Marzec 2008, 15:29

Cytat:
Projekt pudełka powstaje na podstawie wizji graficznej, która musi zostać przełożona na bryłę. Zakładając że opakowaniem jest najprostrza z możliwych brył - sześcian, przygotowujemy odpowiednią siatkę. Siatka posłuży do wykonania wykrojnika i linii zagięć. Projekt graficzny musi być z siatką zbieżny.

JarekDRAW - 14 Marzec 2008, 14:09

Witam, tu jest programik za free do robienia pudełek..

Pozdrawiam

Jolie102003 - 19 Marzec 2008, 21:28

PS. Przejrzałam to co tam jest i jakoś nie znalazłam - można jego nazwę?
JarekDRAW - 20 Marzec 2008, 06:00

BoxMaker Classic z tąd możesz go pobrać...

Z ciekawości zainstalowałem ten programik, jest bardzo łatwy w obsłudze..
A to podobne programy też free.
- Scott's Box Shot Maker
- PhotoShape Classic
- Poster Forge
- PhotoMosaique
- Reflet

Pozdrawiam

Stawe - 21 Marzec 2008, 08:31
Temat postu: szablony pudełek
Może jest gdzieś program który robi naprawdę szablony pudełek - tj. siatki, wykrojniki?
JarekDRAW - 21 Marzec 2008, 11:44

Stawe napisał/a:
Może jest gdzieś program który robi naprawdę szablony pudełek - tj. siatki, wykrojniki?

Fakt jest to program raczej do wizualizacji - no ale jak się ma trochę wybraźni to napewno ułatwi sprawę :-)

Pozdrawiam

Stawe - 22 Marzec 2008, 10:40

Coś takiego to mogę zrobić dowolnym programem od Corela na Photoshopie kończąc.
Mogę też zrobić to ręcznie (uczą tego dzieci w szkole). Trudniej jest zrobić siatkę pudełka które nie jest prostopadłościanem - ale od czego mamy komputery?

JarekDRAW - 22 Marzec 2008, 15:52

Stawe napisał/a:
Coś takiego to mogę zrobić dowolnym programem od Corela na Photoshopie kończąc.

No to zdolny chłopak z Ciebie!!!

Do Jolie102003 , Corel jest wprost stworzony do tworzenie właśnie takich rzeczy jak siatki pod wykrojniki, ja osobiście korzystam z funkcji Kształtowanie, przytnij, spawaj i narzędzia (F10) krzywe beziera.Prostą siatkę pudełka idzie zmontować w 5-10 min...

Pozdrawiam

janekkoss - 22 Marzec 2008, 20:19

Wiesz co ? Tak naprawdę to napisz do czego jest to potrzebne. Jeżeli chcesz zamówić pudełko u producenta to musisz dopasować się do jego wykrojnika. Jeżeli chcesz sam zrobić wykrojnik - to najpierw zastanów się nad projektem i rozwiązaniami technicznymi. Daruj sobie programiki do pudełek. Prawdę mówiąc zacznij od szkicu ołówkiem przy linijce. Jak już będziesz zadowolony ze swojego dzieła dopiero przenieś projekt do corela.
Stawe - 22 Marzec 2008, 20:39

Programów do projektowania pudełek nie znalazłem, ale
na stronie: http://www.insanesoft.ru/products.html - coś do projektowania pudełek na CD,
na stronie: http://ruthannzaroff.com/...s/templates.htm - różne wzory, gotowe do druku, a na: http://www.learner.org/in...y/platonic.html - siatki brył platońskich. Te ostatnie przy odrobinie pracy można przenieść do Corela, nałożyć odpowiednie obrazki i stworzyć wykrojniki do pudełek o różnych kształtach.