Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

CorelDRAW - grafika wektorowa - Skalowanie podkładu jak w SketchUp

Fx200 - 6 Grudzień 2019, 21:06
Temat postu: Skalowanie podkładu jak w SketchUp
Witam wszystkich. Jetem tu nowy i to mój pierwszy pościk :) :yes

Chodzi o to że mam jpg z autem na którym są wymiary narysowane.

Chciałbym jak to jest w SketchUpie narysować linie linijkę czy cokolwiek, wzdłuż linii z wymiarami na zdjęciu. A potem by wpisać wartość tej mojej lini czy czegość tam. A programik posłusznie sam ze skaluje zdjęcie do wymiaru.

http://www.audigurgaon.com/audi-a3-dimensions.php

używam corela draw 2019
Dzięki za info

restauro - 6 Grudzień 2019, 21:39

Na górnej belce masz okienka z wymiarami aktywnego obiektu, wpisując nowe parametry program przeskaluje obiekt do podanych wartości . Jeśli zamkniesz kłódkę zachowa proporcje ,jeśli będzie otwarta , dostosuje się do poszczególnych wymiarów .
Fx200 - 6 Grudzień 2019, 21:50

Chodzi mi dokładnie o taką funkcję -->

3:50 min
https://www.youtube.com/watch?v=PZgdh77FGbs

restauro - 7 Grudzień 2019, 19:06

CorelDraw jest w zasadzie głównie programem wektorowym ,teoretycznie można wykonać te wszystkie operacje ,ale nie z automatu ,przydatna może być opcja Szybkie Kadrowanie.
Wojtek Kowalews - 8 Grudzień 2019, 11:06

W zależności jakiej skali używasz dla danego rysunku(1:1; 1:10; 1:100 itd) ustaw ją na rysunku. Na pasku właściwości okienko "Skala rysowania/ rozdzielczość). Zaimportuj rysunek. Zmierz wymiar rysunku. Zastosuj proporcje - obecny wymiar= 100%, poszukiwany =X. Po obliczeniu X uruchom "Okno" -"Transformuj"-"Skala i odbicie lustrzane". W okienkach X,Y wpisz wartość procentową X i wciśnij "Zastosuj".
Następnie sprawdź zgodność wymiarów i jeżeli trzeba, wprowadź korekty na tej samej zasadzie.

Fx200 - 8 Grudzień 2019, 16:10

"restauro " no właśnie, corel draw jest do wektorówki, może coś takiego jest w corel cad. Nie wiem, nie sprawdzałem. Z resztą kombinowanie z importami-exportami szybciej jest robić tak jak teraz. Rysuje kwadrat o konkretnej szerokości i rozciągam (w proporcji ) obraz do momentu aż linie będą się pokrywały mniej więcej :) (w oklejaniu samochodów mm nie mają aż takiego znaczenia).
"wojtek" fajny ten sposób, ale warunek jest taki ze musiał znać skale a takowej najczęściej niema :) ale dzięki za pomoc na pewno po testuje. wato zbierać użyteczną wiedzę.

Fx200 - 8 Grudzień 2019, 16:16

swoją drogą warto by napisać gdzieś do corelowców żeby wstawi taką funkcję a nie, jak nie mają co robić to przerzucają tylko funkcje w menu i każą se płacić za "noooową wersję".
Znacie maile do twórców ? podeślę im kilka pomysłów :)

Albo zrobić na forom temat "Zbiórka dla Corelowców :)" Zebrać pomysły na przydatne funkcje i wysłać im paczkę z POLSKI :) hehe

A tak serio to prawdo podobnie, bardzo by sie ucieszyli, bo mogli wy w końcu wrzucić do Corela coś nowego.

restauro - 8 Grudzień 2019, 17:49

Corel ma w swojej ofercie również CorelDRAW Technical Suite oraz CorelCAD .Nie znam tych programów , możliwe że zawierają potrzebne Tobie narzędzia .