Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

CorelDRAW - grafika wektorowa - duplikaty ze zmianą rozmiaru

hugh_h - 12 Styczeń 2020, 16:51
Temat postu: duplikaty ze zmianą rozmiaru
Cześć
potrzebuje zrobić powiedzmy 50 okręgów, o średnicy rosnącej co stałą wartość w jednostkach.
np zaczynami od średnicy 5mm i kolejne co 0,1mm większe i ułożenie jeden za drugim rosnąco.

Tak jakbym mógł zrobić transformacje ale jednocześnie zmianę położenia i zmiana rozmiaru o wartość w mm.

Jak do tego się zabrać no skończyły mi się pomysły i wyszukiwarka też ...

corel x6

restauro - 12 Styczeń 2020, 17:25

https://corel.wodip.opole.pl/forum/viewtopic.php?p=70630&highlight=#70630
Podobny problem .

hugh_h - 12 Styczeń 2020, 18:21

Czytałem .. i tam autor wątku w pierwszym poście pisze że właśnie go nie interesuje to co ja bym chciał zrobić i że można zrobić to co ja potrzebuje... tylko jak.
tegraf - 12 Styczeń 2020, 22:22

Każdy okrąg można narysować w maks. 5 sekund.
50 okręgów - 250 sekund.

Ja bym po Goglach niczego nie szukał.

hugh_h - 12 Styczeń 2020, 23:09

wykonać to wykonać, a się douczyć na przyszłość to inna sprawa ...
Trurl - 13 Styczeń 2020, 11:40

Można też zrobić tak:
Narysuj pierwszy okrąg (ten najmniejszy). Użyj narzędzia Contour tool, ustawiając kierunek zmiany konturu na zewnątrz (Outside contour), liczbę powtórzeń (Contour steps) na 50 i powiększenie (Contour offset) na 0,1. Dostaniesz 50 współśrodkowych okręgów, których średnica będzie wzrastać o 0,1.
Teraz rozgrupuj grupę konturu Arrange/Break Contour Group Apart i grupę współśrodkowych okręgów Ctrl +U.
Poprzesuwaj te rozgrupowane okręgi tak, jak potrzebujesz. :-)

hugh_h - 13 Styczeń 2020, 12:06

Trurl napisał/a:
Można też zrobić tak:
Narysuj pierwszy okrąg (ten najmniejszy). Użyj narzędzia Contour tool, ustawiając kierunek zmiany konturu na zewnątrz (Outside contour), liczbę powtórzeń (Contour steps) na 50 i powiększenie (Contour offset) na 0,1. Dostaniesz 50 współśrodkowych okręgów, których średnica będzie wzrastać o 0,1.
Teraz rozgrupuj grupę konturu Arrange/Break Contour Group Apart i grupę współśrodkowych okręgów Ctrl +U.
Poprzesuwaj te rozgrupowane okręgi tak, jak potrzebujesz. :-)

No i super przy czym muszę ustawić 0,05 żeby średnica była o 0,1, potem rozkładem rozsuwam je automatycznie.
Dzięki! wiedziałem ze na pewno jest jakaś metoda.

restauro - 13 Styczeń 2020, 13:30

Można również zrobić to przy pomocy narzedzia metamorfoza .
Na górnej belce zamykasz kłódkę i wpisujesz -
5*50*0,1 uzyskasz dzięki temu okrąg o maksymalnych wymaganych przez Ciebie wymiarach ,łączysz najmilejszy z największym narzędziem Metamorfoza , wpisujesz w opcjach 50 (ilość okręgów ) i wszystko . Rozłączasz ,rozdzielasz grupę i jest 50 elementów o wymaganych wymiarach .