|
Corel FORUM Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych |
 |
CorelDRAW - grafika wektorowa - Jak narysować coś takiego ?
mirko1984 - 17 Marzec 2008, 23:02 Temat postu: Jak narysować coś takiego ? Witam - chciałbym sie dowiedziec , jak w corelu mozna narysować coś takiego . Głównie chodzi mi o te czerwone okrążające kręgi .Jakby jeden był nad a drugi pod kulą , wygląda to jak w przestrzeni. Dopiero co zacząłem przygode z Corelem , wiec jeszcze duzo wody upłynie w Wiśle zanim opanuje jego możliwości. Czekam na pomysły.
Pozdrawiam Mirek.
miro88 - 18 Marzec 2008, 11:47
Użyj narzędzia krzywe Beziera.
jagna - 19 Marzec 2008, 00:09
sprawdź w dziale Tutorial - logo
ekolam - 19 Marzec 2008, 08:35 Temat postu: Re: Jak narysować coś takiego ?
mirko1984 napisał/a: | Witam - chciałbym sie dowiedziec , jak w corelu mozna narysować coś takiego . Głównie chodzi mi o te czerwone okrążające kręgi .Jakby jeden był nad a drugi pod kulą , wygląda to jak w przestrzeni. Dopiero co zacząłem przygode z Corelem , wiec jeszcze duzo wody upłynie w Wiśle zanim opanuje jego możliwości. Czekam na pomysły.
Pozdrawiam Mirek.
Obrazek |
narysować dwa okręgi wg krawędzi zewnętrznych (okienko na lewym pasku lub F7) i połączyć je ctrl+L, narysować prostokąt i obrócić pod takim kątem jak masz na rysunku (rysujemy na bitmapie) zaznacz dwa obiekty( narysowane bez bitmapy). na górnym pasku powinno pojawić się okienko przytnij. Jeżeli nie to w narzędziach/Opcjach/paski narzędzi/rozmieszczenie znajdź aplikację przytnij i przeciągnij ją na któryś pasek. Obcięty okrąg skopiuj i obróć. Obiekty na warstwach pozycjonuje się przez shift+Page UP lub Shift+Page Down.
tego typu rzeczy najlepiej robić na podglądzie szkieletowym.
hr
mirko1984 - 19 Marzec 2008, 18:27
No prosze , jestem pod wrażeniem . Wszystkie trzy porady doprowadziły mnie do oczekiwanego efektu koncowego. Za pomocą krzywych troche sie pomeczylem ale wyszło cos podobnego, porady "ekolama" tez sie sprawdziły ale tutorial "jagny" to strzał w 10. Szybko i na temat. Dzieki !!!
|
|