Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

CorelDRAW - grafika wektorowa - 2019 import plików na oddzielne warstwy + out of memory

doominus31 - 12 Wrzesień 2020, 19:29
Temat postu: 2019 import plików na oddzielne warstwy + out of memory
Witam

Mam zestaw plików z projektami i przydałoby mi się to zaimportować do corela.
Próbowałem przeciągania plików na okno programu oraz korzystałem z opcji import.

Problem jest taki że wprawdzie pliki się importują i obiekty z poszczególnych plików są zgrupowane.

Ale wszystko importuje mi sie na jedną warstwę. W demku 2020 importowało mi na oddzielne warstwy nazwane tak jak pliki.

Da sie to ustawić w 2019 lub czy są skrypty do tego?

Mam dodatkowo przy imporcie jednego pliku w cdr problem.
Plik się importuje ale potrzebuję obiekt rozdzielić na krzywe.
Mogę go bez problemu przeskalować zrobić redukcję węzłów > usuwa 10tys niepotrzebnych.
Ale przy próbie rozdzielenia wywala błąd out of memory.

restauro - 13 Wrzesień 2020, 12:06

Trudno doradzać bez pliku .
Spróbuj zaznaczyć obiekt i z menu wybrać .
Obiekt - Grupuj - Rozdziel grupę obiektów .

Co się tyczy drugiego problemu , prawdopodobnie komputer ma mało pamięci ,słaby procesor lub jedno i drugie.

doominus31 - 13 Wrzesień 2020, 12:16

Obiekt ma 106tys węzłów.
Rozdzielić się go nie da ale booleany na nim działają mogę go przyciąć...

Komp ma 16GB ramu i Intel® Core™ i5-650 Processor (4M Cache, 3.20 GHz)

Mogę dodawać obiekty(scalać) ale przy próbie rozdzielenia wywala pamięć.

restauro - 13 Wrzesień 2020, 14:08

Trochę dużo tych węzłów.
Nie wiem jak to wszystko wygląda ,może da się podzielić na dwie lub cztery części opcją Część wspólna i spróbować wówczas z mniejszymi plikami ?

doominus31 - 13 Wrzesień 2020, 18:22

Rozbiłem to ale problemem teraz są mikro element śmiecie.
Wielkość ok 0,001mm nie wiem jak to z automatu teraz usunąć.

restauro - 14 Wrzesień 2020, 08:17

Być może po rozdzieleniu grupy można przesunąć plik bez śmieci o których wspominasz. Odnoszę wrażenie mogły być już w oryginalnym pliku ( część wspólna nie powoduje powstawania dodatkowych elementów ) ,można to sprawdzić prawdopodobnie w podglądzie szkieletowym o ile nie nakładają się na zasadniczy rysunek.
doominus31 - 14 Wrzesień 2020, 10:17

Na oryginalnym są już śmieci.

Projekt jest ze strony z darmowymi projektami. Wygląda jakby to ktoś w Corelu robił bo jest zapisane w odpowiednim pliku i nie ma głupich rzeczy po np trasowaniu z BMP.

Za to z jakiegoś powodu zrobili śmiecie. Na wydruku tego nie będzie widać ale ja to wycinam więc jest problem.

Jakieś super małe badziewia pozostałe pewnie po jakieś operacjach przycinania etc. Bo w powiększeniu obrazu na 150cm one mają jakieś 0,1-0,01mm
Więc w oryginalnej skali są jeszcze mniejsze.

I teraz nie wiem czym to odfiltrować, przydałoby się jakieś narzędzie bo takie pliki co jakiś czas się trafiają jako zlecenia do wycinania.

restauro - 14 Wrzesień 2020, 11:20

To są tylko moje przypuszczenia , ale wydaje mi się ,że projekt mógł być przeniesiony z jakiegoś programu CAD . Niesyty takiego narzędzia , które odkurzyłoby śmieci raczej nie ma w systemie ,chociaż można pewnie napisać Macro ,które usuwa małe niezgrupowane elementy. Niestety nie pomogę ,ponieważ się na tym nie znam.
Artur Miernik - 19 Wrzesień 2020, 09:07

Out of memory… Albo, jest to coś zrobionego poza corelem i do niego wciągnięte, po czym zapisane,
albo mamy do czynienia z uszkodzonym plikiem…

Kiedyś były takie dosyć rzadkie sytuacje, gdy plik zapisywał się z błędem w strukturze obiektowej i częściej przy wejściu do grupy, a ekstremalnie rzadko przy rozgrupowaniu, program wyświetlał właśnie ten komunikat.
Inny przypadek, był obiektach kontenerowych (obiekt w obiekcie w obiekcie), gdy program raz na ruski rok interpretował obiekt wewnątrz kontenera jako kontener w kontenerze i przy próbie wejścia do środka od wywalał się całkiem, bez żadnego komunikatu, tylko to działo się dawno.

Tak, czy siak, skoro się otwiera, spróbowałbym to wyeksportować do kilku plików CMX, w możliwie różnych wersjach i otworzyć to jako nowy dokument. Taka sztuczka czasem pomagała wyrzucić z pliku błędne dane.