|
Corel FORUM Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych |
|
Tutoriale - dodawanie polskich czcionek
janekkoss - 22 Marzec 2008, 21:28 Temat postu: dodawanie polskich czcionek Witam wszystkich. To mój pierwszy w życiu tutek, więc proszę o wyrozumiałość.
Chcę zaproponować szybki i wygodny sposób na dodanie polskich ogonków (ą,ę,ś,ć...) do czcionek. które ich nie mają.
- Załóżmy że chcemy napisać słowo "Dąb" czcionką FuturaXB. Napis będzie wyglądał jak na rysunku 1
- kopiujemy nasze słowo
- w oryginale literkę z brakującym znaczkiem zamieniamy na "a" natomiast w kopii zmieniamy czcionkę na podobną ale posiadającą polskie znaki np: Futura TEEB, kasujemy niepotrzebne literki zostawiając tylko ą
- zamieniamy ją na krzywe (ctrl+q) - edytujemy węzły tak jak na rysunku 2A. Usuwamy nie potrzebne 2B tak aby zachować tylko ogonek 2C
- powstały ogonek dodajemy do literki "a"
- jeśli praca ma być poddana dalszej obróbce, warto wszystko scalić. zaznaczamy słówko, zamieniamy na krzywe, w pasku narzędzi wybieramy "rozmieszczenie" i "rozłącz". dodajemy ogonek do literki "a" tak aby lekko na siebie nachodziły, łączymy używając opcji "spawaj". Ostatecznie wszystko łączymy ("rozmieszczenie", "połącz")
efekt końcowy powinien być jak na rysunku 3
mam nadzieję że komuś się to przyda :)
jagna - 25 Marzec 2008, 02:32
hej! plus za pomysł:) ja z reguły używam przecinka z tej samej czcionki
|
|