Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

CorelDRAW - grafika wektorowa - projektowanie urbanistyczne

kazkaz - 25 Marzec 2008, 15:22
Temat postu: projektowanie urbanistyczne
Witam mam pytanie do bardziej doświadczonych kolegów. Chodzi mi o wykonanie kolorowej mapki urbanistycznej bazując na istniejącej mapie geodezyjnej, a ściślej, jak z monochromatycznego skanu uzyskać efekt jak na dolnym zdjęciu załącznika. Myslalem o efekcie który wyczyściłby białe przestrzenie monochromatycznej mapki, dzięki czemu będzie możliwość podkładania koloru bezpośrednio pod czarna 'siatke'. Istnieje takie narzędzie? Z góry dziękuję za odpowiedzi
janekkoss - 25 Marzec 2008, 15:52

Aby pokolorować taką mapkę najlepiej będzie obrysować elementy które cię interesują a potem wypełnić obrys kolorem.
Inny sposób to trasowanie mapy i też wypełnianie poszczególnych obiektów - ale odradzam tę metodę ponieważ tracer utworzy b. dużą ilość obiektów....

podkładanie - raczej odpada

kazkaz - 25 Marzec 2008, 15:59

A może istnieje szybsza metoda od odrysowywania całości?
janekkoss - 25 Marzec 2008, 16:12

jeśli masz aktywną mapkę bitową to klikasz narzędzie "rysunek odręczny" i wtedy z automatu tworzony jest obrys. Niestety nie dokładny a w przypadku mapy będzie dużo do poprawiania.
DooSHeK - 25 Marzec 2008, 16:20

Możesz to również zTrace'ować ale efekt może być nie do końca zadawalający a czas na poprawki będzie taki sam jak w przypadku odrysowywania ręcznego.
Niestety nie ma innego sposoby. Takie mapki robi się przeważnie właśnie po przez odrysowywanie.

uroczy - 26 Marzec 2008, 09:06

Mapki to moja specjalność :) . Wiec niem masz wyjścia obrysuj dużo tego nie jest bo hipsometrii nie musisz chyba odwzorowywać wiec utwórz nową warstwy budynki parki lasy linie przesyłowe rzeki drogi i krzywą brejzera . Jednak mała sztuczka aby nie robić z dróg prostokątów bo to sie nie sprawdza wiec zrób drogi z krzywych nie to będzie krzywa linia nie zamknięta. pociągnij krzywa wzdłuż drogi i ma np. grubość 4 pkt no ale jak to droga główna to musi mieć żółta obramówkę więc robisz kopie tej (ctrl+c ctrl+v ) i kopi nadajesz kolor żółty o grubości 6 pkt i przenosisz ją na spód :)
Stawe - 27 Marzec 2008, 09:04

Ja bym jednak przeniósł projekt czarno-biały do Corel PhotoPainta. Jeżeli czarno-biały projekt umieścimy na którejś z wierzchnich warstw i przy pomocy "maski" zaznaczymy rysunek - możemy usunąć białe tło. Teraz można na dolnych warstwach malować dowolnym kolorem lub zapisać taki obraz z kolorem przezroczystym (PNG, GIF, itd) i wrócić do Corel Draw. Tam łatwiej tworzyć odpowiednie tła pod elementy mapy. Maski można również użyć bezpośrednio z CorelDraw (ukryć kolor biały) ale trochę trudniej zrobić to tak dokładnie jak w PhotoPaint. Problemem są zawsze przejścia od czerni do bieli - zależnie od rodzaju czarno-białej mapki przejścia "do bieli" mogą być tak subtelne, że trudno będzie pozbyć się białych obwódek. Radą na to jest odpowiednie ustawieni kontrastu monochromatycznej mapy.
uroczy - 27 Marzec 2008, 10:07

tak ale potem eksport do innych aplikacji jest utrudniony np arc view. chyba więcej czasu azjamie czyszczenie tego i wyrównywanie bo mama zawiera siatkę hipsometryczną
Stawe - 27 Marzec 2008, 10:31

No więc problem jak zawsze polega na odpowiedzi na pytania "do czego to jest mi potrzebne" oraz "ile czasu chcę poświęcić". Jeżeli np. do strony WWW to robimy JPGa tak jak opisałem albo rysujemy wektorowo jak radzisz - ale to wymaga więcej czasu. Wybór należy do nas...
uroczy - 27 Marzec 2008, 11:45

Świete słowa i jeszcze prawa autorskie lepiej zawsze przerysować :P