Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

CorelDRAW - grafika wektorowa - Praca na zaimportowanym pliku EPS - Prośba o wsparcie

alfaagent - 19 Lipiec 2021, 16:40
Temat postu: Praca na zaimportowanym pliku EPS - Prośba o wsparcie
Przede wszystkim witam wszystkich użytkowników forum. :)

Z Corelem mam styczność od około dwóch lat, natomiast mam pewien problem, który stale wydłuża mi pracę przy projektach.

Po zaimportowaniu pliku EPS (np. patternu) z dużą ilością obiektów, a następnie rozdzieleniu grup, nie mogę "wyciągnąć" z grafiki wyłącznie jednej grupy kształtów (np. gęsto osadzonych kółek, trójkątów, itp).

Przypuszczam, że problem dotyczy tego, iż taki EPS powstał w AI, ale tylko gdybam. :)

Muszę starannie usuwać elementy patternu będące pod spodem "grupy" obiektów, które chciałabym użyć. Krzywe są zawsze jakby podzielone na małe fragmenty i wszystko jest jedną grupą.

Nie mogę również ich oddzielnie przesuwać wskaźnikiem, za każdym razem Corel zaznacza wszystko w obrębie zaznaczenia, łącznie z elementami w tle.

Testowałam zarówno opcję "rozdziel grupę" jak i "rozdziel wszystkie grupy...".

Czy jest na to jakiś sposób?

Będę wdzięczna za pomoc,
pozdrawiam,
Kamila

lajosz - 19 Lipiec 2021, 17:34

Witamy nową koleżankę na forum.

Jeśli to nie kłopot, to ..... zrób zrzut ekranowy przedstawiający grupy/obiekty i opisz(zaznacz na zrzucie) co chcesz z tym zrobić + prześlij tu plik sprawiający problem i ..... zobaczymy czy można Ci pomóc.

alfaagent - 19 Lipiec 2021, 18:47

Dziękuję za reakcję. :)

Załączam pliki podglądowe.

Sprawa wygląda podobnie w każdym przypadku, nie tylko w tym konkretnym pliku.

Chcąc "zaznaczyć" lub "wyjąć" z eps tylko różowe kółka muszę wcześniej usunąć zarówno tło jak i tę "siatkę" z wielokątów. Jest to czasochłonne ponieważ po rozdzieleniu grup obiektów razem różowymi kółkami zaznacza się nadal siatka/pattern z wielokątów. Czasem również tło nie jest jednym obiektem tylko jest podzielone na kilka obiektów, zwłaszcza jeżeli użyty w nim jest gradient.

Po rozdzieleniu grup nie mam możliwości zaznaczenia jedynie różowych kółek, chyba że każde po kolei przytrzymując shift, ale to bardzo czasochłonne rozwiązanie.

Pozdrawiam,

lajosz - 19 Lipiec 2021, 18:50

Nie zrozumieliśmy się :)

Potrzebny jest plik na którym pracujesz , czyli EPS, a nie .jpg czy inna bitmapa.
Po prostu ... żeby sprawdzić czy da się coś z ty,m zrobić, muszę załadować taki plik do Corela.

alfaagent - 19 Lipiec 2021, 19:03

Ponieważ na forum jest limit 2MB na EPS, przesyłam go tutaj.

https://we.tl/t-ky5pVyD41t :)

lajosz - 19 Lipiec 2021, 19:10

OK ..... znalazłem ten plik w necie, jest tak:

Poniższy opis dotyczy Corela 16 , a następnie Corela 2020 (bo nie mam 17)

W Corelu 16

Po załadowaniu tego pliku do Corela, w oknie obiektów widać wszystko jak na dłoni, czyli ... obiekty są pięknie posortowane.
Wiadomo jaki kolor mają te kółka (różowy) , więc jednym ze sposobów ich odseparowania będzie zaznaczanie oknie obiektów pierwszego, po czym zjazd suwakiem na dół aż zobaczysz ostatni.
Teraz wciskasz Shift i klikasz na ostatni.
Właśnie zaznaczyłaś wszystkie różowe kółka.
Możesz je teraz zgrupować albo połączyć w jeden obiekt.

Inną metodą będzie:
Wciskasz Ctrl + f .... pokazuje się okno wyszukiwania z zaznaczoną pozycją rozpocznij nowe wyszukiwanie.
Klikasz Dalej po czym wybierasz zakładkę Wypełnienia i zaznaczasz pozycję Jednolity kolor.
Klikasz Dalej.
Teraz wybierasz ... Określony kolor wypełnienia jednolitego
Rozwijasz listę z kolorami i wybierasz narzędzie Pipety.
Wskazujesz pipetą kolor różowego kółka i klikasz Dalej, po czym Zakończ.
W małym oknie które się pojawiło klikasz na Znajdź wszystkie
Spowoduje to automatyczne zaznaczenie wszystkich obiektów o kolorze kółka.
Teraz możesz sobie to zgrupować lub połączyć w jeden obiekt.

Corel 2020 ..... (możliwe że w 17 też tak jest)

Jest zdecydowanie łatwiej, bo ..... klikasz, czyli zaznaczasz jeden z różowych obiektów (czyli jedno z kółek) po czym Ctrl + f i ... w nowo otwartym oknie klikasz w Z wyboru ... czekasz chwilkę i klikasz w Znajdź wszystkie , co spowoduje zaznaczenie wszystkich obiektów o tym samym kolorze.
.... ale .... parametry wyszukiwania obiektów można zmieniać, więc .... można dość precyzyjnie wyszukać to co nas interesuje.

alfaagent - 19 Lipiec 2021, 19:29

Dziękuję bardzo, dokładnie o to mi chodziło. :)
Już pierwszy sposób uratował zapewne kolejne godziny mojej pracy!

Pozdrawiam,

lajosz - 19 Lipiec 2021, 19:35

Miło mi że mogłem pomóc :)

Drugi sposób jest o tyle lepszy, że znajduje obiekty które są porozrzucane wszędzie, czyli .... nie są ładnie poukładane jeden pod drugim w oknie obiektów, czyli ..... ciężko jest je "wyłapać" .

Oczywiście sposób z wyszukiwaniem ma również swoje wady, czyli ... jeśli parametrem jest TYLKO kolor, to znajdzie WSZYSTKIE obiekty o tym samym kolorze, a nie tylko kółka, ale .... i tak zawsze to jakaś pomoc.

alfaagent - 19 Lipiec 2021, 19:38

Bardzo dziękuję.

Już nawet sprawdzam to na innych EPS i wspaniale w zaledwie kilka sekund odseparować same zielone liście wraz ze wszystkimi ich odcieniami.

Pozdrawiam :)