Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

CorelDRAW - grafika wektorowa - Przesuwanie obiektów

Golem83 - 17 Wrzesień 2021, 19:05
Temat postu: Przesuwanie obiektów
Dzisiaj zauwazylem problem na corel draw se !
Nie mogę przesuwać obiektów za pomocą kursora myszki , muszę wszystko przesuwać strzałkami klawiatury .!
W czym jest problem proszę o pomoc jak to naprawić !

lajosz - 17 Wrzesień 2021, 19:18

Czy tylko ja nie widzę filmiku ? :)
Golem83 - 17 Wrzesień 2021, 19:19

Filmik nie jest ważny poprostu nie mogę niczego przesunąć za pomocą kursora myszki , tylko strzałkami się da zawsze wszystko działało normalnie …
lajosz - 17 Wrzesień 2021, 19:23

Najpierw piszesz, że dołączasz filmik (i bardzo dobrze bo wtedy widać co i jak) , a następnie że filmik jest nie istotny.

Skoro tak, to ja też uważam, że odpowiedź na Twoje pytanie jest nieistotna.

Golem83 - 17 Wrzesień 2021, 19:26

Niewiem dlaczego ale załącznik się nie dodaje :-( :-x
Cysorz - 17 Wrzesień 2021, 20:42

Pewnie za duży - wrzuć na jakiś serwis hostujący, są takich tysiące...
Golem83 - 18 Wrzesień 2021, 07:42

https://youtube.com/shorts/7_aqA4qxnGo?feature=share
Jest teraz?

restauro - 18 Wrzesień 2021, 08:19

Myśleliśmy raczej o oryginalnym pliku ,który sprawia problem, żeby mieś możliwość przetestowania .
Trurl - 18 Wrzesień 2021, 09:53

Looknij tu: Tools/Options/Document/Rulers i sprawdź, wartość Nudge.i Supernudge. Być może masz je ustawione na zero i dlatego nie działa Ci przesuwanie kursorami. Ustaw je sobie tak: Nudge 0,1 mm Supernudge 10×0,1 mm
W ten sposób kliknięcie kursorem spowoduje przesunięcie obiektu o 0,1 mm a z Shiftem (Supernudge) o milimetr.

lajosz - 18 Wrzesień 2021, 14:23

Trurl napisał/a:
Looknij tu: Tools/Options/Document/Rulers i sprawdź, wartość Nudge.i Supernudge. Być może masz je ustawione na zero i dlatego nie działa Ci przesuwanie kursorami. Ustaw je sobie tak: Nudge 0,1 mm Supernudge 10×0,1 mm
W ten sposób kliknięcie kursorem spowoduje przesunięcie obiektu o 0,1 mm a z Shiftem (Supernudge) o milimetr.

... ale .... autor napisał, że ... właśnie tylko kursorami (strzałkami z klawiatury) DA SIĘ przesuwać obiekt, a nie da się tylko myszą, więc Twoja porada ma się nijak do problemu.

Trurl - 19 Wrzesień 2021, 09:25

lajosz napisał/a:

... ale .... autor napisał, że ... właśnie tylko kursorami (strzałkami z klawiatury) DA SIĘ przesuwać obiekt, a nie da się tylko myszą, więc Twoja porada ma się nijak do problemu.

No właśnie, ale najpierw wysłałem post, a dopiero potem zorientowałem się, że się rąbnąłem. Ale może przydadzą mu się proponowane przeze mnie ustawienia przesunięcia. :-)