|
Corel FORUM Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych |
|
CorelDRAW - grafika wektorowa - Łączenie przy kopiowaniu
kek - 17 Marzec 2022, 09:18 Temat postu: Łączenie przy kopiowaniu Witam.
Jako, że na forum mały zastój, pozwolę sobie na pytanie.
Mam na jednej stronie Corela projekt i kilka elementów. Chcę przekopiować je na inną stronę.
Problem w ty, że niektóre elementy podczas kopiowania grupują się.
Co zmienić w ustawieniach, by podczas przenoszenia elementów, każdy pozostał osobno (jak w oryginale).
Przypominam, że mam Corel X7.
Pozdrawiam
Trurl - 17 Marzec 2022, 10:29 Temat postu: Re: Łączenie przy kopiowaniu
kek napisał/a: | Chcę przekopiować je na inną stronę.
|
A jak to robisz?
kek - 17 Marzec 2022, 13:56
Po prostu, zaznaczam 3-4 elementy, daję kopiuj, następnie otwieram nową stronę i - wklej.
I czasami niektóre okazują się zgrupowane i muszę je rozgrupowywać.
Niby nic, ale tak kilkanaście razy dziennie, to wkurza.
Trurl - 18 Marzec 2022, 09:40
Hmm... Nigdy się z czymś takim nie spotkałem. Może dlatego, że nigdy nie pracowałem w Corel X7 (mam tylko X5). Jedyne, co mi przychodzi do głowy to zduplikowanie ze sporym przesunięciem (Ctrl+D) tych elementów, które chcesz przekopiować na inną stronę i, póki ten duplikat jest zaznaczony, wykonanie akcji Ctrl+X.i na docelowej stronie Ctrl+V. Spróbuj, może pomoże. :
kek - 22 Marzec 2022, 11:17
Niestety, wciąż to samo.
Myślę, że to gdzieś w ustawieniach siedzi, tylko nie mogę tego znaleźć.
Pozdrawiam
Martin Nez - 22 Marzec 2022, 13:47
Dzieje się tak dlatego, że kopiujesz obiekty z wielu warstw jednocześnie, a wklejasz je na jedną. Obiekty z każdej warstwy w takim przypadku się grupują.
Pozdr,
MN
kek - 23 Marzec 2022, 13:26
Dzięki "Martin Nez". Ale nie robię warstw (przynajmniej nie celowo).
Otwieram nową stronę, rysuję obiekty (np. kształt butelki, lub prostokąt - proste figury).
Do tego wymiary, jakiś napis i tyle.
Następnie wybieram np. prostokąt i napis, przenoszę i już są grupą (lub nie - nie wiem od czego to zależy?).
Jeszcze dokładnie przeanalizuję projekty pod względem warstw, może coś tym jest?
Pozdrawiam
Cysorz - 23 Marzec 2022, 16:46
Jeżeli masz jakiekolwiek obiekty POZA obszarem strony, są one traktowane jako osobna warstwa - być może o to chodzi?
kek - 23 Marzec 2022, 20:14
Coś tam w warstwach się dzieje.
Wskakują np. gdy wczytuję obce logo.
Nie ważne. Powiedzmy, że ok, warstwy występują.
Czy jest sposób na ominięcie tego problemu, bo bardzo mnie to wkurza?
Pozdrawiam
Cysorz - 24 Marzec 2022, 16:26
W obiekcie z którego kopiujesz upewnij się, że wszystko leży w granicach pulpitu. Zaznacz wszystko, rozgrupuj kilka razy pod rząd, zgrupuj i rozgrupuj ponownie (czyli Ctrl+A, Ctrl+U, Ctrl+U, Ctrl+U..., Ctrl+G, Ctrl+U) - wtedy wszystko będziesz miał na jednej warstwie i w nowym dokumencie też wszystkie obiekty trafią na jedną warstwę. 5 sekund roboty ;).
lajosz - 24 Marzec 2022, 16:59
Cysorz napisał/a: | W obiekcie z którego kopiujesz upewnij się, że wszystko leży w granicach pulpitu. Zaznacz wszystko, rozgrupuj kilka razy pod rząd, zgrupuj i rozgrupuj ponownie (czyli Ctrl+A, Ctrl+U, Ctrl+U, Ctrl+U..., Ctrl+G, Ctrl+U) - wtedy wszystko będziesz miał na jednej warstwie i w nowym dokumencie też wszystkie obiekty trafią na jedną warstwę. 5 sekund roboty ;). |
... albo .... zamiast tej kilkaniny, można utworzyć skrót klawiszowy do polecenia Rozdziel Grupę Wszystkich Obiektów i załatwiać wszystko za jednym zamachem :)
kek - 25 Marzec 2022, 09:12
Dziękuję wszystkim za pomoc, czas na testowanie.
Pozdrawiam
|
|