Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

CorelDRAW - grafika wektorowa - Wypełnianie kolorem

Mariusz005 - 1 Kwiecień 2008, 22:33
Temat postu: Wypełnianie kolorem
Witam, mam pytanie dotyczące wypełniania obiektów

Dla was to pytanie pewnie wyda się głupie i banalnie proste. Ale dla mnie, jako dla początkującego, to jeszcze nie takie proste ;-)

A mianowicie, rysuję jakiś obrazek.

Oto przykład:

I teraz jak wypełnić ten "obrazek" jakimiś kolorami.
Np. tak aby każde z tych trzech pustych pól(wewnątrz obrazka) było wypełnione innym kolorem :?:

JarekDRAW - 2 Kwiecień 2008, 06:10

Witam, chwytasz z lewy guzikiem myszy z palety kolorów dany kolor, i upuszczasz nad obszarem któremu chcesz nadać kolor. Jeżeli jest to jeden obiekt zbudowany z krzywych to nic z tym nie zrobisz .

Pozdrawiam

Stawe - 2 Kwiecień 2008, 08:06

...albowiem wypełnić kolorem możesz tylko obiekt zamknięty. Ale to chyba w tym wypadku nawet łatwiej narysować? Tzn. 3 takie obiekty, np. jeden na drugim, bo przylegające do siebie krawędzie są dość trudne do precyzyjnego ustawienia...
DooSHeK - 2 Kwiecień 2008, 15:54

Stawe napisał/a:
Tzn. 3 takie obiekty, np. jeden na drugim, bo przylegające do siebie krawędzie są dość trudne do precyzyjnego ustawienia...

żaden problem należy tylko użyć przycinania i obiekty będą idelanie spasowane.

Jeśli używasz X3 możesz użyć narzędzia "Inteligentne wypełnienie"

Mariusz005 - 3 Kwiecień 2008, 17:29

Jeśli się nie da, to w jaki sposób robicie że te wasze obrazki(np. kliparty) są zawsze w kolorze?

A tak na marginesie to moja wersja corela to: 12

wawel - 3 Kwiecień 2008, 18:25

Tak jak juz wyzej bylo pow. obiekt musi byc zamkniety tzn krzywa ktora go buduje musi byc zamknieta,
i tak jest np. w wypadku kwadratu ktoremu mozna nadac wypelnienie bo wlasnie jest obiektem zamknietym. Jesli obiekt jest otwarty to wypelnienie mimo ze jest widoczne na pasku tzn wartosc koloru to nie wdac go w srodku obiektu, przynajmniej w Corelu.
pozdr.

bapcia13 - 16 Kwiecień 2008, 20:20

Więc jeżeli mam na przykład taki rysunek złożony z krzywych i każde pole pomiędzy tymi krzywymi chciałbym wypełnić innym kolorem?
wawel - 16 Kwiecień 2008, 21:28

Taki rysunek wypelnisz kolorem w photo-paint czy nawet w paincie w corel draw jak sie zamknie te otwarte obszary to rowniez. Czyli linia zamykajaca obszar (pole figury) bedzie szla brzegiem kartki.
Mozna wowczas nadac wypelnienie kazdemu z tych 4 obszarow np. bez czarnego konturu.
A czarne linie (jesli musza byc) moga byc ponad zamknietymi obszarami juz nie zamkniete. (jako kolejny obiekt w dokumencie)
pozdr.

Filip - 20 Kwiecień 2008, 00:45

Witam,
A w jaki sposób mogę stworzyć linię z konturem w jednym kolorze, a w środku z innym wypełnieniem?

Z góry dziękuję

JarekDRAW - 20 Kwiecień 2008, 07:02

Witam, po narysowaniu linii zamień ją w obiekt Ctrl Shift Q , następnie prawy klik na palecie kolorów i masz linię z konturem ...

Pozdrawiam