|
Corel FORUM Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych |
|
Pomóż mi wykonać rysunek - Pomoc w rysunku
mechaniksrc - 22 Luty 2023, 12:36 Temat postu: Pomoc w rysunku Cześć wszystkim, potrzebuje pomocy w rysunku zrobionym linią, resztę wyjaśnia filmik
https://drive.google.com/file/d/1AWjQ_7HnkDuLiDrY-2Df6a0xGCz_MYCT/view?usp=share_link
z góry dzięki za pomoc.
lajosz - 22 Luty 2023, 14:52
Witamy nowego kolegę na forum.
Teraz do rzeczy:
zaznaczasz obiekt , po czym Ctrl + Shift +Q
To wszystko
mechaniksrc - 23 Luty 2023, 12:35
lajosz napisał/a: | Witamy nowego kolegę na forum.
Teraz do rzeczy:
zaznaczasz obiekt , po czym Ctrl + Shift +Q
To wszystko |
Tym skrótem zamieniam linię w obiekt , później trzeba dwa obiekty nanieść na siebie i użyć funkcji "uprość"
Dzięki za pomoc
lajosz - 23 Luty 2023, 14:31
mechaniksrc napisał/a: | później trzeba dwa obiekty nanieść na siebie i użyć funkcji "uprość" |
.... ale ... po co ?
kek - 24 Luty 2023, 11:23
Witam.
Jeśli chcesz wyciąć tylko po obrzeżu, to po zamianie na obiekt, daj wypełnienie przezroczyste i dodaj kontur z zaznaczeniem, że ma być po wewnętrznej stronie.
Grubość konturu ustalasz dowolnie, zależnie od wymogów plotera.
Pozdrawiam
lajosz - 24 Luty 2023, 11:49
kek napisał/a: | z zaznaczeniem, że ma być po wewnętrznej stronie. |
Zwróć uwagę, że autor ma ___ CorelDRAW: X6 __ , a tam ... NIE MOŻNA ustalić po której stronie ma być uwzględniona (że się tak wyrażę) grubość konturu.
No chyba, że masz na myśli zaznaczenie w programie sterującym ploterem.
mechaniksrc - 20 Marzec 2024, 08:48
Cześć wszystkim po dłuższej nieobecności , jako że ciepło idzie a chce coś pomalować aerografem, przydałby mi się szablon...
Do rzeczy , jak zrobić "obrys" dołączonego rysunku, chce w najprostszy sposób osiągnąć wycinek tą postacią, jak obok przedstawione wycięcie literką R - po obrysie. Dzięki za pomoc
poniżej plik cdr
https://drive.google.com/file/d/1lbnseaGRz9waLvsKnXi0LJy1W78rYFKQ/view?usp=drive_link
lajosz - 20 Marzec 2024, 14:03
@mechaniksrc
... hmmmm ..... nie za bardzo wiadomo o co Ci chodzi :)
W załączniku plik .... może to to ?
mechaniksrc - 24 Marzec 2024, 17:38
lajosz, prosta sprawa, jak wydrukuje i wytnę nożyczkami tą postać i po "obrysie" wyjdzie mi kartka z otworem przypominającym kształt tej postaci i samą postać. Jak to zrobić za pomocą Corela ?
W efekcie końcowym będę miał warstwę która ma sam obrys postaci , dzięki temu ploter będzie wycinał a nie ja nożyczkami
lajosz - 24 Marzec 2024, 18:30
mechaniksrc napisał/a: | lajosz, prosta sprawa |
No właśnie ..... sorry, ale ... nadal nie wiem CO TY CHCESZ ZROBIĆ.
Po prostu nie rozumiem opisu.
Oganesson - 24 Marzec 2024, 23:49
@mechaniksrc
Tak na szybko .czy o to Ci chodziło (powiększ)
restauro - 25 Marzec 2024, 11:29
Może chodzi o takie rozwiązanie ?
mechaniksrc - 1 Kwiecień 2024, 09:52
tak to też ale akurat to wiem jak zrobić,
nie mogę odtworzyć pliku bo mam X6,
może pokaże co udało mi się zrobić, teraz te czarne tło wrzucę do programu od plotera i mi wytnie kontur, czy manie panowie jakiś prosty sposób na wykonanie takiego konturu? Szczerze naklikałem naklikałem i wyszło ale nie pamietam jak
lajosz - 1 Kwiecień 2024, 14:23
W załączniku filmik.
Może się przyda.
Na tym filmiku pokazuję, jak to zrobić w ten akurat sposób.
Są jeszcze inne sposoby, ale ten wydaje mi się najszybszy.
restauro - 2 Kwiecień 2024, 08:09
Jeśli masz nieodpowiednią wersję programu CorelDraw , można spróbować otworzyć w LibreOffice .
|
|