| |
Corel FORUM Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych |
 |
CorelDRAW - grafika wektorowa - Problem.z dzieleniem tekstu - kolumny tekstu akapitowego
Kosmos - 5 Lipiec 2025, 10:44 Temat postu: Problem.z dzieleniem tekstu - kolumny tekstu akapitowego Witam. Mam problem z tekstem akapitowym . Składam tekst w formie gazetowej w kolumnach. Ustawiam dzielenie tekstu i justiwanie pełne, ale nadal nie dzieli tekstu, tylko rozciąga niektóre wyrazy .
Pierwszy projekt w cdr 19. Próbowałem również w wersji 21 i jest dokładnie to samo.
Pojawia się również komunikat o potrzebie zainstalowania ustawień językowych dla języka polskiego. Potwierdzam , instaluję i komunikat pojawia się za jakiś czas znowu. Dwa corele, dwa komputery- i jest to samo. O co chodzi?
Cysorz - 6 Lipiec 2025, 17:37
Cześć.
Coś takiego czasami się dzieje, jeżeli tekst jest "zaciągany" z zewnętrznych aplikacji stosujących własne style - wtedy np. zwykła spacja zastępowana jest tzw. "twardą", a na pierwszy rzut oka tego nie widać. Ja robię wtedy bardzo prosty trik: wycinam tekst z akapitu, wklejam do notatnika (polecam np. Notepad++), stamtąd go kopiuję znowu i wklejam do akapitu w Corelu - pomaga na 100% a trwa sekundy.
|
|