Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

CorelDRAW - grafika wektorowa - opracowanie obrazka jako krzywe - corel 9

dominika1516 - 17 Maj 2026, 17:25
Temat postu: opracowanie obrazka jako krzywe - corel 9
dzień dobry, potrzebuje Państwa pomocy ponieważ sama nie wiem co zrobić. potrzebuje opracować załącznik (haft kaszubski) jako krzywe. próbuje pomoc Tacie- należy wspomnieć, ze pracuje on na Corel 9. niestety jestem totalnym laikiem w tej kwestii- zawsze pobierałam grafikę, otwierałam ja w Corel 9 poprzez importuj a nastepnie opracowywałam przez mapy bitowe. tutaj niestety poległam.
wzór ten potrzebujemy opracować a później zapisać w formacie .EPS aby moc wyciąć na ploterze SUMMA. czy istnieje możliwość, aby pokierowali mnie Państwo jak poprawnie opracować ten obrazek, aby moc go przesłać do plotera? bardzo dziękuje za każdą wskazówkę.

lajosz - 17 Maj 2026, 19:05

dominika1516 napisał/a:
potrzebuje opracować załącznik (haft kaszubski) jako krzywe.epnie opracowywałam przez mapy bitowe. tutaj niestety poległam.

Mógłbym przysiąc, że ten obrazek pierwotnie BYŁ W KRZYWYCH.

dominika1516 napisał/a:
wzór ten potrzebujemy opracować a później zapisać w formacie .EPS aby moc wyciąć na ploterze SUMMA. czy istnieje możliwość, aby pokierowali mnie Państwo jak poprawnie opracować ten obrazek, aby moc go przesłać do plotera? bardzo dziękuje za każdą wskazówkę.

Każdy ploter ma inne ustawienia / warstwy i ich kolory oraz format w jakim przyjmuje pliki. więc ... ciężko będzie zgadywać jak jest w przypadku plotera SUMMA.

Oczywiście jeśli ktoś ma taki akurat ploter, to pewnie mógłby pomóc, ale .... ciężko to widzę.

Mimo wszystko ... w załączniku EPS ... może się do czegoś przyda.

dominika1516 - 18 Maj 2026, 09:21

dziekuje Panu bardzo, jeszcze chcialam dopytac- zapisalam sobie plik w corelu 9- .CDR.
ale nie moge usunać wyplenienia- kolorow i zrobic konturu włosowego - na ktorym zawsze tata pracuje. czy moge prosic o pomoc ?

lajosz - 18 Maj 2026, 10:39

W załączniku plik.
dominika1516 - 19 Maj 2026, 08:35

serdecznie Panu dziekuje za poswiecony czas i pomoc. ploter faktycznie tego nie widzi, nie udalo nam sie wyciac. pozdrawiam!
lajosz - 19 Maj 2026, 10:14

Z tego co udało się znaleźć w necie, ploterami SUMMA steruje oprogramowanie o nazwie GoSign.
Czyli ... żeby cokolwiek wyciąć, trzeba zaimportować plik do w/w oprogramowania i dopiero wtedy cięcie, albo pobrać odpowiednie wtyczki do tego programu i wtedy można wycinać BEZPOŚREDNIO np. cz Corela czy Adobe Ilustratora.

Pobrałem taką wtyczkę do Corela i jak widać na załączonym obrazku, wtyczka ta (na obrazku zaznaczona na zielono) w przypadku nowego pliku, tworzy sobie warstwy z odpowiednimi nazwami.

Na tych warstwach zapewne ma się coś znajdować.
Jak pisałem, ... nie mam plotera SUMMA, a tym bardziej oprogramowania GoSign, więc po prostu nie wiem co na której warstwie ma się znajdować.

Wydaje mi się, że oprogramowanie GoSign rozpoznaje rysunek po nazwach warstw, czyli co i w jaki sposób ma być wycięte.

Na logikę wydaje się, że rysunek do cięcia trzeba umieścić na warstwie o nazwie Thru-cut ... ale ... są tam jak widać również inne warstwy które NA PEWNO mają znaczenie.

Jednak nie wiem tak naprawdę co i jak, bo (jak wyżej) nigdy nie miałem do czynienia z ploterami w ogóle, a z ploterem SUMMA i oprogramowaniem do niego (GoSign) w szczególe.

Reasumując ... najszybciej będzie po prostu przeczytać w instrukcji obsługi tego plotera/oprogramowania, w jaki sposób należy przygotować grafikę pod cięcie.

dominika1516 - 19 Maj 2026, 10:21

zgadza sie, uzywamy programu winplot.
kazdy plik z .CDR eksportujemy do .EPS
niestety jednak z tym obrazkiem mamy problem. w corelu widzimy, podczas otwarcia w programie winplot niestety pojawia sie tylko 1 czerwona kreska. nie wiemy czym jest to spowodowane. jako laik niestety odpuszczam, bo nawet nie wiem jak to wytlumaczyc :)
tata pracuje na bardzo starym komputerze (system operacyjny windows 98 :D ) bez internetu. takze jakiekolwiek dogrywanie programow jest praktycznie niemozliwe. ile umiem to zawsze staram sie pomoc, dlatego kazdy obrazek z internetu opracowywalam poprzez mape bitowa - tryb 1 czarno bialy- metoda przeksztalcania - rysunek kresowy. niestety corela 9 tez nie znam bardzo dobrze.
nie mniej, jeszcze raz BARDZO PANU dziekuje!

lajosz - 19 Maj 2026, 10:54

Proszę spróbować zaimportować do WinPlot plik z załącznika.