Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

CorelDRAW - grafika wektorowa - JAK ZROBIC LOGO Z JPG-a na PLIK W CORELU

andrus - 5 Wrzesień 2006, 15:44
Temat postu: JAK ZROBIC LOGO Z JPG-a na PLIK W CORELU
witam

prosze o pomoc:

jak narysować logo jeśli mam je w formacie jpg a chce je przzerysowac zeby było w corelu ładne ( sątam w tym logu rózne krzywe itp itd)

prosze o pomoc

pozdrawiam

anonymus - 5 Wrzesień 2006, 18:44
Temat postu: Re: JAK ZROBIC LOGO Z JPG-a na PLIK W CORELU
andrus napisał/a:
...zeby było w corelu ładne...

Ręcznie, z wygładzaniem węzłów - musisz dobrze znać funkcje krzywych Beziera.

Asdef - 6 Wrzesień 2006, 11:26

możesz to trasować za pomocą narzędzia corel trace oczywiście jakoś często opłakana, chociaż obiekty będziesz miał obrysowane.. i pokolorujesz sobie od początku :/
roland - 6 Wrzesień 2006, 17:34

Kiedy muszę właśnie "przerysować" jakiś rysunek w krzywe, to zdjęcie daję na osobną, nisko położoną warstwę i blokuję ją. Na górnej warstwie łatwo można wtedy narysować dokładnie taki sam kształt.
No ale to już wymaga znajomości nie tylko krzywych Beziera, ale i też pracy na warstwach. Jednak polecam - znacznie usprawnia to pracę.

Co do trasowania, to warto zawsze spróbować, a nuż się uda na tyle, że zaoszczędzimy wiele pracy. Ja jednak nie liczę zbyt wcześnie na dobry rezultat.

jagna - 18 Październik 2006, 12:07

co do trasowania to myślę, że będziecie mile zaskoczeni tym narzędziem w Corelu X3!
Magnus - 9 Listopad 2006, 21:45

Ja rysuję kwadrat/prostokąt, zamieniam na krzywą (Ctrl-Q), przełączam na edycję węzłów i rozmieszczam węzły na krawędzi krzywej w takich odległościach, żeby krawędź pomiędzy węzłami była ładnym prostym łukiem - oczywiście dodaję nowe węzły do krzywej (2xklik na niej). Jak już obrysuję kształt w taki kanciaty sposób, zaznaczam wszystkie węzły, zamieniam je na krzywe i chwytając za odcinki pomiędzy węzłami dopasowuję krzywą do kształtu.
Oczywiście jeśli np. logo składa się z kilku elementów, to operację trzeba powtórzyć dla każdego :)