|
Corel FORUM Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych |
|
CorelDRAW - grafika wektorowa - Fonty w Corel X3 podświetlone na szaro:/
raydek - 11 Wrzesień 2006, 17:00 Temat postu: Fonty w Corel X3 podświetlone na szaro:/ Witam,
czy ktoś może udzielić mi informacji co oznacza zaznaczenie szarym kolorem nazwy fontu w pasku wyboru czcionki.. ?
Od kilku dni jestem użytkownikiem X3 ( niestety mało zadowolonym ) i walczę z fontami true type a dokładnie z brakiem jednej polskiej litery "Ś" :) to dziwne , ale pozostałe polskie znaki wyświetlają się poprawnie.
Dodam że znak "Ś" istnieje w tablicy znaków fontu, jest widziany przez font navigatora i był bez problemu interpretowany w corelu 9..
Jeśli macie jakiś pomysł na tą przypadłość to bardzo proszę o pomoc.
Pozdrawiam
Raydek
anonymus - 11 Wrzesień 2006, 17:19
Znaczy to tyle, że font nie jest w formacie Unicode i czasami nie będzie wyświetlał np. polskich znaków. Dotyczy to najczęściej fontów jeszcze z pierwszych wersji Corela (tak około 1992 roku), które jeszcze gdzieś tam pokutują...
raydek - 11 Wrzesień 2006, 17:31
dzięki za błyskawiczna odpowiedz. Fakt , fonty w których mam problem są faktycznie dość stare.. jeszcze raz dzięki.
anonymus - 11 Wrzesień 2006, 23:43
Domyślam się, że na X3 przeszedłeś bezpośrednio z wersji 9 - faktem jest, że "obsługa" programu jest czasami inna, ale zostań przy X3 - po kilkudziesięciu godzinach pracy z nim docenisz wysiłek programistów i sam program...
|
|