Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

CorelDRAW - grafika wektorowa - nie moge wypełnić

anpopek - 4 Maj 2008, 10:15
Temat postu: nie moge wypełnić
witam
narysowałem krzywą z 3 punktów, a nastepnie ją zduplikowałem, dokonałem odbicia, nastepnie połączyłem przy uzyciu narzędzia kształt węzły tak, że figura jest zamknieta (mam włączoną opcję przyciągania do obiektów) i podczas łączenia pojawiał się napis węzeł. Problem polega na tym, żę krzywa jest zamknieta ale nie mogę jej wypełnić. Czy jest na to rada, dziekuje za wszelkie sugestie
Andrzej

wawel - 4 Maj 2008, 11:58

jestes pewien ze krzywa jest zamknieta?
uzyj auto zamykania i sprawdz czy po tym sie nie wypelnia.
tzn zaznacz krzywa, nast. F10, potem prawy klawisz myszy na krzywej i trzeba wybrac automatycznie zamykaj, lub tez mozna to zrobic z wybierajac te opcje z paska na gorze.

Mozna jeszcze sprawdzic czy jest aktywna opcja rozlacz krzywa na wezlach ktore maja byc polaczone w krzywej jak nie jest aktywna to krzywa bedzie otwarta.

lub zaznaczyc
pozdr

anpopek - 4 Maj 2008, 22:01
Temat postu: nie moge wypełnić
witam
Wawel spróbuj zrobić tak:
1/narysuj krzywą złozoną z 3 punktów, nastepnie zrob to samo ale nie umieszczaj poczatku krzywej w dowolnym punkcie końcowym pierwszej krzywej.
2/spróbuj przesunąć końce krzywej jednej i drugiej tak by sie połaczyły
3/ w moim przypadku nie moge wypełnić, natomiast jak będę rysował tę drugą krzywą tylko że punkt poczatkowy umieszczę w dowolnym koncu tej pierwszej a drugi koniec z drugim końcem to wtedy mogę wypelnić
Sprawdź, pozdrawiam

JarekDRAW - 5 Maj 2008, 05:57

anpopek napisał/a:
3/ w moim przypadku nie moge wypełnić,

Witam, można też zamknąć obiekt gdy nie pomaga automatyczne zamykanie krzywej poprzez Rozmieszczenie/ Zamknij ścieżkę/Najbliższe węzły i linie proste..

Pozdrawiam