Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

CorelDRAW - grafika wektorowa - jak załadować obiekt bez tła z photoshopa do corelDrow

szyszeczka83 - 20 Maj 2008, 17:53
Temat postu: jak załadować obiekt bez tła z photoshopa do corelDrow
Witam
nie wiem w jaki sposb załadowac wyciety obiekt z tła w photoshopie do coreldrow, za kazdym razem wkleja mi sie z tłem...
prosze o pomoc

JarekDRAW - 20 Maj 2008, 18:01

Witam, zapisz do PDF, przy zapisie zapisz jako kopię a nie warstwy i daj przeźroczystość.
Import do Corela i gotowe.

Pozdrawiam

gleba - 20 Maj 2008, 18:42

Obrazek wyciety z tła trzeba skopiować na nową warstwę, wyrzucic warstwe z tłem do kosza i zapisac jako psd bez łaczenia warst . W corelu zaimportujesz jako wycięty obiekt. Mozna wtedy dodac cień
JarekDRAW - 20 Maj 2008, 19:12

Hheheh, a ja zawsze z nie wiadomych przyczyn kombinowałem z tym PDF :-P :-P :-P .
W końcu się na coś Beatka przydała :-) :-) :-)

szyszeczka83 - 20 Maj 2008, 19:25
Temat postu: ;-)
dzieki,
nie wiedziałam ze to takie proste, super wynalazek takie forum :-D
pozdrowka

Stawe - 21 Maj 2008, 09:55

Nie mam teraz czasu sprawdzić, ale tak na rozum to można skopiować obiekt z przezroczystym tłem jeżeli format grafiki przewiduje przezroczyste tło. To jest np. GIF, PNG i TIF.
jagna - 22 Maj 2008, 01:17

nawet jeśli zapiszesz w Photoshopie obrazek z kilkoma warstwami możesz go zaimportować do Corela a następnie rozgrupować i bawić się z każdą z warstw osobno - jedyny problem jest przy imporcie efektów, które musisz "spłaszczyć" w PS przed importem:)
Samuraj - 11 Styczeń 2015, 11:33

Witam,
posiadam PS CS6 i CDX5 i próbuję zaimportować obiekt wyszparowany w PS właśnie do CD. Przeczytałem wszystkie rady zawarte w tym wątku, wypróbowałem je wszystkie zgodnie z zaleceniami i niestety: zawsze po zaimportowaniu lub wklejeniu obiektu z PS do CD pojawia mi się tło [w tym wypadku białe]. Czy mógłbym liczyć na jakąś radę i pomoc, bo już mi ręce opadają?
Z góry serdecznie dziękuję za pomoc.
P.S. Oczywiście jestem nowicjuszem w obsłudze obu programów.

restauro - 11 Styczeń 2015, 11:57

Zapisz .eksportuj w formacie PNG i zaznacz opcję BEZ TŁA ,czy jakoś podobnie .
Trurl - 11 Styczeń 2015, 12:01

Ja importuję psd. :-)
restauro - 11 Styczeń 2015, 12:08

Trurl napisał/a:
importuję psd

A jak będziesz miała kaprys otwarcia pliku w Paint ? :-D

Samuraj - 11 Styczeń 2015, 12:22

restauro napisał/a:
Zapisz .eksportuj w formacie PNG i zaznacz opcję BEZ TŁA ,czy jakoś podobnie .

Zapytam się od razu, bo potem będę drążył: wykonać to w CD czy w PS? Bo w PS nie widzę opcji format PNG, stąd moje pytanie.

Trurl napisał/a:
Ja importuję psd. :-)

No, ta opcja niestety mi nie działa, bo wyświetla mi się informacja "nieobsługiwany tryb koloru obrazka".

bidon184 - 11 Styczeń 2015, 12:58

rob to w ps tylko pamietaj ze maksymalna wartosc to 16 bitów na kanal,w tedy pojawi sie opcja zapisu do png,no i oczywiśce kolory w rgb,
Samuraj - 11 Styczeń 2015, 19:35

bidon184,
Dzięki serdeczne za pomoc: to właśnie było problemem- po prostu działałem cały czas w CMYKu i stąd pojawiał się problem.
Zatem droga do tworzenia została otwarta ;).
Dzięki raz serdeczne za pomoc, bo już mnie od dwóch dni strzelało, że nie potrafię dalej ruszyć z projektem ;).

she90 - 18 Maj 2016, 13:35

mam logo w PNG. ale gdy wstawiam je na stworzoną przeze mnie grafikę to wgrywa się z białym tłem (corel CX5), co robić? :)
restauro - 18 Maj 2016, 14:28

Eksportować bez tła .
she90 - 20 Maj 2016, 09:28

importuję plik png bez tła - na grafię stworzoną przeze mnie, a w corelu widzę logo właśnie z białym tłem
gonia - 20 Maj 2016, 10:20

Czy ten plik .png wcześniej wyeksportowałaś bez tła tak jak radzi restauro?
restauro - 20 Maj 2016, 10:51

Prześlij to logo w CorelDraw .
bidon184 - 20 Maj 2016, 15:22

logo zapewne jest w png ale ,i zapewne to jest problem jest to png indeksowane czyli urzadzenia czytaja taki obraz bez tla ale programy przy edycji juz z tlem,najlepiej indeks wywala sie za pomoca programu paint.net