| |
Corel FORUM Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych |
 |
CorelDRAW - grafika wektorowa - Z Solid Edge-a do Corel-a
jarek - 27 Maj 2008, 11:49 Temat postu: Z Solid Edge-a do Corel-a W jaki sposób mogę przerobić rysunek bryłow zrobiony w Solid Edge na rysunek Corelowski wektorowy składający się tylko z samego zarysu i bez "schodków" na łukach??
W Solid Edge mogę zapisać bryłe jako JPEG, ale po zimoprtowanie tego pliku do Corela nie wygląda to za ciekawie .
Będę wdzięczby za każdą wskazówkę.
bociek666 - 27 Maj 2008, 17:42
A nie możesz tej swojej bryły zapisać w jakimś formacie cadowskim, np. dwg lub dxf?
Zdecydowanie prościej byłoby to później wrzucić do Karola.
jarek - 28 Maj 2008, 06:12
Nie moge zapisac jako dwg lub dxf.
Mogę zapisac jako: *.par, *.igs, *.jt, *.sat, *.stl, *.step, *.xgl, *.plmxml, *.model, *.ems
oraz jako obrazy w *.jpg, *.tif, *.wrl, *.bmp
wawel - 28 Maj 2008, 12:25
a pdefa mozna zrobic drukujac na drukarke wirtualna? typu pdf creator qprint itp.?
jarek - 28 Maj 2008, 12:35
| wawel napisał/a: | | a pdefa mozna zrobic drukujac na drukarke wirtualna? typu pdf creator qprint itp.? |
Jaki to ma zwiazek z moim pytaniem??
wawel - 28 Maj 2008, 13:15
Corel ma filtr importu pdf, jesli w pdefie rysunek bedzie wektorowy to taki wejdzie do corela...
pozdr.
jarek - 29 Maj 2008, 07:32
W końcu ogarnąłem to.
Poniżej przedstawiam rozwiązanie:
1. W progiem Solid Edge zapisujemy element jako dokumaent ACIS w wersji 7.0 (czyli plik z rozszerzeniem *.sat).
2. Imoprtujemy ten plik do AutoCad-a (ustawiamy widok jaki chcemy uzyskac w Corelu)
3. Następnie w AutoCad-zie exportujemy plik jako METAPLIK (czyli z rozszerzeniem *.wmf)
4. Importujemy ten plik do (*.wmf) do Corela
Pozdrawiam
|
|