| |
Corel FORUM Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych |
 |
CorelDRAW - grafika wektorowa - Zamiana tekstu na krzywe
alikwotka - 27 Maj 2008, 17:29 Temat postu: Zamiana tekstu na krzywe Mądrzy i sympatyczni użytkownicy Corela :) Zaleciało podlizywaniem
Czy jest możliwość aby program sam znalazł miejsca w tekście, które przeoczylismy przy zamianie w krzywe? Do tej pory robiłam: EDYCJA - ZAZNACZ WSZYSTKO - TEKST, jednak jeśli tekst jest połączony w grupę - nie zawsze mi zamienia na krzywe. Muszę go wówczas rozdzielić (rozdziel grupę) i ręcznie przekształcać w krzywe.
Czy jest jakiś inny sposób na to?
Pozdrawiam w piękny, słoneczny dzień :) :) :)
wawel - 27 Maj 2008, 17:50
jest ........
a tak na marginesie jesli sie oddaje pliki w pdf to przy wypuszczaniu tego pedefa mozna wybrac opcje krzywienia fontow, dzieki czemu nie trzeba trzymac na dysku 2 plikow z tekstem i pliku z krzywymi. A takiego skrzywionego pdefa tez mozna potem do Corela importowac.
pozdr.
alikwotka - 27 Maj 2008, 18:02 Temat postu: :) Wawel, aleś Ty tajemniczy Jeśli nie chcesz zdradzić jak to zrobić, nakieruj chociaż, poszukam i pewnie kiedyś znajdę nie wiem jak można się jeszcze ładniej tu do Ciebie uśmiechnąć
Fajny pomysł z tymi pdfami. Wprawdzie najczęściej wysyłam cdr i tiff, zaczynam powolutku przestawiać się na pdfy - oczywiście dzięki forum
DooSHeK - 27 Maj 2008, 18:52
np. za pomocą makra.
wawel - 28 Maj 2008, 12:20
...w tym wypadku to nawet wystarczy pracowac na warstwach - odzielnie miec tekst a odzielnie grafike. Jak wylaczysz z edycji warstwe z grafika. To mozna zaznaczyc cala warstwe tekstowa rozgrupowac wszystko - hurtem to wowczas nie bedzie trzeba recznie tego krzywic (kazdego elementu osobno). Bo na rozgrupowanych elementach znajdzie tekst.....to jest tez jedno z kilku rozwiazan....
pozdr.
|
|