|
Corel FORUM Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych |
|
Tutoriale - Trasowanie - czyli z JPG do wektora
JarekDRAW - 3 Czerwiec 2008, 07:15 Temat postu: Trasowanie - czyli z JPG do wektora Tutek przygotowany dla wersji X3.
Importujemy zdjęcie do CorelDRAW, wybieramy z zakładki Mapy Bitowe
Tryb 1 Bit, ustawiamy rysunek kreskowy z progiem do max 140.
1 Bit, stosujemy z uwagi na poprawienie jakości trasowania, i szybszą pracę podczas trasowania - nie powstaje nam parę tysięcy obiektów, jak to ma miejsce przy złożonej grafice kolorowej.
Tak przygotowany obiekt możemy już Trasować, duży wpływ na jakość trasowania
mają ustawienia Trace, a także jakość początkowa grafiki.
A więc, klikamy prawym guzikiem na obiekt i wybieramy
Otwiera się Trace, jak już pisałem wyżej, istotne znaczenie mają ustawienia trasowania obszar zaznaczony na czerwono.Można je ustawić indywidualnie dla własnych potrzeb.
Po zakończeniu trasowania
zamykamy Trace zapisujemy ustawienia, automatyczny powrót do Draw, rozdzielamy grupę ctrl U, usuwamy co nie potrzebne i gotowe.
P.S. Piszcie ludziska czy tutek jest zrozumiały
Pozdrawiam
JarekDRAW
Karolina - 3 Czerwiec 2008, 16:36
Tak,tak Jareczku, zrozumiałe.
Już chyba bardziej "łopatologicznie" się nie da.
Pozdrawiam i życzę miłej pracy przy trasowaniu.
Karolina
Ferro - 4 Listopad 2008, 12:40
Hej!
Tutek spoko, ale byłby lepszy jakbyś pokazał jak np. załadować faktyczne foto, a nie napis, np. fotkę z człowiekiem (i w kolorze w odcieniach szarości) i jak z takiej foty wytrasować człowieka, żeby np. potem zrobić z tego jakieś logo.
Pozdrawiam!
Ferro - 5 Listopad 2008, 19:48
Witam!
Jarku, gdy wybieram "trasuj mapę bitową" to otwiera mi się CorelTrace a nie PowerTrace jak u Ciebie i nie wyskakuje mi to okienko z ustawieniami trasowania, których obszar zaznaczyłeś na czerwono. Dlaczego?
Axe!
JarekDRAW - 6 Listopad 2008, 06:19
Witam, sprawa jest prosta , nie masz wersji X3.
pozdrawiam
|
|