Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQ - najczęściej zadawane pytania - Corel X4 Wymiana INFO !!!

Mariograf - 11 Czerwiec 2008, 13:44
Temat postu: Corel X4 Wymiana INFO !!!
Domyślnie X4 na pasku STANU nie pokazuje rozdzielczości zaznaczonej bitmapy (jak było w poprzednich wersjach odkąd pamiętam) Po co to było0 zmieniać K...wa teraz trzeba wchodzić we właściwości...strata czasu. JAK KTOŚ WIE CZY TO MOŻNA ZMIENIĆ TO BĘDĘ ZOBOWIĄZANY !!!
Mario

wawel - 11 Czerwiec 2008, 13:55

nie jestem pewny ale wydaje mi sie ze widzialem makro na stronie do tego
http://recentfiles.netfirms.com/

Mariograf - 13 Czerwiec 2008, 14:23

Nie o takie Makro chodzi...!!! Co mi z makra które za każdym razem do każdej bitmapy trzeba włączyć. Czasem muszę popróbkować kilkadziesiąt elementów w projekcie. Do tej pory klikałem i na dole był opis jaka bitmapa jaki profil koloru i ile DPI W X4 brak info o DPI trzeba wejść do Właściwości . Nadal czekam na pomoc może ktoś wie jak to zmienić by bez zbędnych operacji po najechaniu na element na pasku Stany pojawiło się info o rozdzielczości
Mario

Mariograf - 13 Czerwiec 2008, 14:41

Nowe PYTANIE !!!
Czy można ustawić import plików z wieloma warstwami tak by był po zaimportowaniu zgrupowany (tak było w poprzednich wersjach bez względu na to czy przy zapisie był zgrupowany czy nie)
W X4 importując wielostronnicowy plik na 1 stronę (jak nie był zgrupowany przez innego grafika albo plik pdf) dostaje się kaszanę rozgrupowaną i kilkadziesiąt plików jeden na drugim ....tyle ile było stronstron . Trzeba importować ze stronami ....potem każdą grupować.... i dopiero prewalać na 1 stronę....MASAKRA....
PO CO TO BYŁO ZMIENIAĆ !!!!!!! W TY CORELU TO PRACUJĄ CHYBA ...... BRAK SŁÓW
Mario

Mariograf - 13 Czerwiec 2008, 14:59

A jednak to makro działa. Tx Wawel!!
Przycisk w makrach działa odwrotnie hehe ....jak jest wciśnięty to Makro wyłączone
Mario
(Póki Corel tego nie zmieni przyda się choćby makro)