Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

CorelDRAW - grafika wektorowa - Vectorowa żarówka

DooSHeK - 20 Lipiec 2008, 10:05
Temat postu: Vectorowa żarówka
http://emotikill.devianta...r-Bulb-61070847

hardcore, aż trudno uwierzyć że to vector :shock:

IdCzarek - 20 Lipiec 2008, 10:10

ej to wektor jest !!?? :shock: :shock: :shock: :shock:
RioAngelo - 20 Lipiec 2008, 13:00
Temat postu: Vctor nie Vektor
:) Patrząc na ten utwór nie powiem, że jest to do końca 100% wektor. Być może chodziło autorowi o wykonanie jakiejś przeróbki fotografii za pomocą programu wektorowego.

Ja uważam że jest to zwykłe zdjęcie z efektem dyfuzji światła, wykonane przy lampach studyjnych które mają założone softboxy , i które odbijają się w żarówce jako białe powierzchnie.
Ponadto zastosowano automatyczne mierzenie ostrości, które chwyciło na szklanej bańce żarówki.
Następnie - Sam środek obrazu jest najbardziej ostry, a potem do rogów rozjeżdża się obraz , a taki efekt dają soczewki aparatów :)
I tak na koniec , to w grafice nie występuje coś takiego jak aberracja chromatyczna , która jest defektem obrazu spowodowanym przez obiektyw:). Aberracji chromatycznej tu nie widać tak świetnie , ponieważ widzę została wyeliminowana za pomocą programu graficznego. Jednakże są małe jej pozostałości na górnej części bańki jako niebieska zmiękczona linia, idąca po wcięciu szklanej formy (widać to bardzo delikatnie- jest to rozczepienie obrazu).

Pozdrawiam:)

jagna - 21 Lipiec 2008, 03:19

Zrobienie takiego wektora jest możliwe szczególnie w illustratorze - (popatrz na widok siatkowy). Jest też mnóstwo przykładów na to, że wektor może udawać raster (tylko nie wiem po co).
Sama trochę się kiedyś bawiłam w takie rzeczy, ale mi nie wychodzą:)
http://corel.wodip.opole....ewforum.php?f=9

wawel - 21 Lipiec 2008, 08:07

No wlasnie, czesto widze rysunki, obrazki czy grafiki ktore staraja sie do zludzenia nasladowac rzeczywistosc, jest tylko pytanie po co?, choc z drugiej strony jest to napewno duza sztuka, umiejetnosc, a np obrazy hiperrealistyczne rowniez robia wrazenie, np prace Richarda Estesa, czy Davida Parrisha.
pozdr.

1cm - 23 Lipiec 2008, 11:15

po co...
- mam np. potrzebę wydrukowania żarówki na powierzchni 4m2 w rozdzielczość 1440dpi i nie chcę iterpolować rastra żeby nie stracić na jakości.
- półprofesjonalmy aparat fotograficzny i wyposażenie studia to koszt przynajmniej kilkunastu tysięcy zł, a Illustrator ok. 2500zł
- to trochę tak jakby zapytać Munch'a po cholere malował Krzyk skoro wystarczyło postawić babeczkę na moście dobrze ją wystraszyć i cyknąć fotkę.

pzdr.

jagna - 23 Lipiec 2008, 11:26

a przy okazji rozciągania - czy ktoś ma doświadczenia z powiększaniem wektorów z użyciem mesh tool?
1cm - 23 Lipiec 2008, 13:14

a jakiś specjalny efekt chcesz uzyskać za pomocą akurat tego narzędzia? Czym by się to powiększanie miało różnić od zwykłego skalowania?

pzdr.

jagna - 23 Lipiec 2008, 13:58

Tego narzędzia używa się do robienia efektów na wektorach typu naszej żarówki. A jestem po prostu ciekawa jak się ono zachowuje przy powiększaniu:)
1cm - 23 Lipiec 2008, 14:30

czyli interesuje Cię czy nie posypie się to przy skalowaniu. Wcześniej myślałem, że pytasz jak za pomocą mesh tool powiększyć żarówkę ;) Dobijam do do końca dniówki więc z myśleniem może być różnie :)

pzdr.

wawel - 23 Lipiec 2008, 16:29

"to trochę tak jakby zapytać Munch'a po cholere malował Krzyk skoro wystarczyło postawić babeczkę na moście dobrze ją wystraszyć i cyknąć fotkę."
Juz nie przesadzajmy i nie mieszajmy tworczosci Richarda Estesa, czy Davida Parrisha i Muncha, to jednak cos zupenie innego, ekspresjonizm i hiperrealizm to zuplenie dwie rozne estetyki i inne czasy...a juz tak zartobliwie mozna dodac ze Munch raczej takiej fotki by nie zrobil bo kolorowa fotografia z tego co wiem na skale przemyslowa zostala wprowadzona pozniej, a obrazek jest kolorowy :-)
pozdrawiam

1cm - 24 Lipiec 2008, 08:56

słowem nie wspomniałem o Estesie i Parrishu :) Chodziło mi jedynie o, że gdyby zapytać obu artystów tj. osobę od żarówki i Muncha o sens ich pracy odpowiedź mogłaby być podobna :)

pzdr.

jagna - 24 Lipiec 2008, 10:50

taka mała żarowka - taki długi wątek .....